Samarbetspartner Austin

Genom Luleås samarbete med Austin kan vi nyttja möjligheter och möta utmaningar på ny sätt än tidigare. Sedan avtalet med Austin skrevs 2014 har vi skapat flera relationer som i dagsläget gynnar forskning, skola, kultur och näringsliv här i Luleå.

Luleå kommuns roll i samarbetet är att hjälpa deltagare att hitta bra projekt och kontakter med Austin samt att finansiera förstudier. Deltagarna är Luleå kommun barn- och utbildningsförvaltningen, Luleå Näringsliv, Luleå tekniska universitet, LTU Business, Luleå Science Park, Arctic Business Incubator, Handelskammaren i Norrbotten, BD-pop, Ice Music, IUC Norrbotten, Compodium och föreningen Svartöns Blues.

Internationellt samarbete är viktigt i en globaliserad värld

Samarbetets syfte är att skapa tillväxt, väcka idéer och överföra kunskap till företag, branscher, föreningar och inte minst alla medborgare. Luleå kommun har en samordnande roll för de experter från Luleå som företräder sina områden.

Kommunen ser att samarbetet med Austin gynnar Luleå och det finns flera bra resultat i form av gemensamma projekt, möten som utvecklat idéer och framtida planer som är värda att nämnas.

Pågående samarbeten 2018

BD Pop
Samarbetar med The House of Songs. BD Pop skickar Linnea Backlund till Austin på ett Songwwriting camp, där hon tillsamman med andra internationella artister som skriver musik och avslutar veckan med ett framförande.

Inspiration från Austin ger Hamnfestivalen ett utökat program. Småkrogar runt om i Luleå kommer att ha program under festivalen där BD pop står för ljudanläggningarna.

LTU Business
LTU Business jobbar med tydliga aktiviteter och vidareutveckling av studentutbyten. De fortsätter jobba med riktade sektorsamarbeten. Rymd, råmineral/gruva och energi/clean-tech är prioriterade. Fler områden kommer att bli aktuella för vidareutveckling. 

Genom ett samarbete mellan LTU Business, IC2 Institute i Austin, Texas och Rune Anderssons Jubileumsstiftelse har 6 studenter möjlighet att genomföra sin praktik i Austin. Den involverar en upplärning i att marknadsvalidera innovationer, som sedan sätts i praktik på den amerikanska, indiska och svenska marknaden. Praktiken inkluderar arbete på plats på alla tre destinationer samt ett onlinemoment som utförs från Luleå. 

Arctic Business Incubator
Jens Lundström, ABI och Pär Johansson vid LTU Business deltog vid
SXSW Conference & Festivals i Austin tillsammans med bolag från Norrbotten. Några exempel från deltagandet är:

  • Bnearit träffade Intel och nya kunder från Norge.
  • Kolektivet.se träffade flera leverantörer.
  • Widefind AB träffade Intel som visade intresse för att testa sina produkter vid sport arenor. 
  • Sol-ionics AB träffade Dr. John Goodenough som är en av uppfinnarna bakom litiumbatteriet.
  • eXeri AB har efter resan flera kontakter som de följer upp för att lära sig mer om USAs elnätsmarknad.
  • 3eflow AB träffade Google Nest. 

Luleå tekniska universitet 
Ett resultat av ett musiksamarbete är en förändrad musikundervisning. LTU har gått från undervisningsformen 1 lärare – 1 student till formen 1 lärare – flera studenter. Förändringen har flera fördelar.

Darla Castelli från Austin har varit gästföreläsare vid LTU och det pågår flera samarbeten mellan forskare från Sverige/USA.

Luleå Näringsliv
Tore Johnsson har träffat representanter för Austins Science City. De har ett kontinuerligt utbyte och de använder oftast videokonferens som mötesforum.

Luleå Näringsliv har kontakt med ett kluster indyspelutvecklare i Austin. De träffades under SXSW där även Arctic game lab deltog.

Luleå Näringslivs kontor i Austin är en del av det globala nätverket WeWork. Dels består kontoret av en befintlig lokal men även tillgång till konferensrum, möteslokaler och ett större företagsnätverk. Kontoret kan bokas kostnadsfritt av Luleå Näringslivs medlemsföretag via Luleå Näringsliv med god framförhållning.

Svartöns Blues
Svartöns Blues bjuder in Bonnie Bishop, en ung kvinnlig artist från Austin, till Luleå Hamnfestival 2018.

Luleå kommun 
Alan Rosenblatt och Kharley Bagley Smith deltog under Norrbottens Media Week. Luleå kommun bjöd in Kharley Bagley Smith som föreläsare och hon pratade i ämnet kommunikation i krissituationer. Alan Rosenblatt är digital- och sociala medierstrateg. Hans arbete fokuserar på att använda digitala och sociala medier för att bättre förstå den allmänna opinionen.

Affärs- och utvecklingsresa 2-11 maj.
En delegation åker till i San Francisco och Seattle under den 2-7 maj. Syftet med resan är att lära och ta med sig erfarenheter. Delegationen ska även följa upp tidigare besök och träffa Facebook. 
Delegationen fortsätter till Austin den 7 – 10 maj. Syftet med besöket är att följa upp affärsrelationer med olika aktörer.

Visit Luleå
Visti Luleå besöker Austin för att identifiera agenter som kan skicka besökare till Luleå som destination. Visti Luleå besöker resebyråer och Visti Austin för lära om turistens beteende för att besöka Luleå. Syftet är att hitta kontakter som kan leda till samarbeten.

 

Det första konkreta samarbetet mellan städerna 

Under 2015 genomfördes det första samarbetet, genom musik. Musiker från Austin anlände till Luleå för att under en vecka komponera ihop en konsert med nyskrivna låtar tillsammans med Luleåmusiker. Resultatet blev en alldeles unik konsert i en iskonserthall, där musikerna spelade på instrument gjorda av is.
Austinmusikerna bestod av är Bob Dylans gitarist Charlie Sexton, musikern Lindsey Verril, sing/songwritern Phoebe Hunt och Michael Blair som bland annat spelat med Lou Reed, Elvis Costello och Tom Waits. Från Luleå deltog Olle Nyman och Rebecka Digervall från The Magnettes.