Säljstart av årets spårknappar

På onsdag släpps årets spårknappar för Ormbergets skidspår till försäljning. Luleåborna har tidigare år varit flitiga på att betala sin spåravgift och i fjol såldes 2 142 spårknappar. Pengarna från försäljningen går tillbaka till anläggningen, bland annat i form av tre nya snökanoner.

Sedan 2019 är längdskidspåren på Ormberget avgiftsbelagda för åkare över 20 år. Under förra vintern köpte 2 142 personer spårknapp som tecken på betald säsongsavgift.

– Pengarna från spåravgiften går tillbaka till Ormbergsanläggningen. Till exempel har vi köpt in tre flyttbara snökanoner, lansar, vilket gör att vi kan tillverka mer snö och snabba på snöläggningen i både spår och backe, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv Luleå kommun.

Väntar på minusgrader

Så snart prognosen visar ihållande minusgrader kommer snökanonerna starta.

– Trots helgens snöfall ser det inte ut som om det kommer att gå att tillverka någon snö kommande 10 dagar. Men vi får se vad som händer med prognosen. Vi går ut med info när snökanonerna går igång, säger Patrick Zetterkvist.

420 kronor per säsong

Spårknapparna hämtas ut eller köps på Turistcenter, Kulturens hus. Årets spåravgift ligger på det lite udda 420 kronor för en hel säsong eller 42 kronor för ett dagspass. Orsaken är att alla kommunens fritidstaxor är indexreglerade, alltså att de höjs varje år med en procentsats bestämd av Sveriges kommuner och regioner.

Även i år finns möjlighet att köpa tillgång till dusch, bastu och omklädning i Ormbergsstugan, något som kostar 210 kronor för hela vintersäsongen.

Kontakt: Patrick Zetterqvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv Luleå kommun, 0920-45 56 15

Sidan uppdaterades den 18 oktober 2021