Tårtkalaset flyttas till nästa år

Den planerade jubileumsdagen för att fira Luleå 400 år blir delvis framflyttad. Tårt- och familjefesten i Hermelinsparken arrangeras nästa sommar istället. Kvar den 26 september blir en jubileumsceremoni i Stadsparken med begränsat antal besökare.

– Det känns tråkigt men samtidigt rätt beslut att flytta fram tårtkalaset. Vi måste anpassa oss efter de pandemirestriktioner som gäller och just nu är det max 600 personer för den här typen av arrangemang. När vi bjuder in till tårta och familjefest vill vi att det ska vara öppet för alla så att så många som möjligt kan vara med och fira, säger kommunalråd Carina Sammeli.

Tårtkalaset med familjeaktiviteter planeras preliminärt till juni 2022 i stället.

– Vi flyttar helt enkelt fram vårt födelsedagskalas. Precis som många andra som har fyllt jämnt i dessa pandemitider, både privatpersoner och organisationer, har fått göra. Och vi fyller ju 401 år först den 12 juli nästa år, så innan dess borde vi kunna fira 400 år, säger Carina Sammeli.

Jubileumsceremoni i Stadsparken

För att behålla lite festligheter i år så kommer kommunen att arrangera en jubileumsceremoni på Stadsparkens nya scen på eftermiddagen den 26 september.

Det blir en timme med tal, musik, dans och sång. Uppträder gör bland andra sångerskan Britta Bergström, artisten Josef Love med sitt band och Kulturskolans orkester Blåsningen med en specialskriven 400-årsfanfar. Dansinitiativet framför delar av en dansföreställning som tagits fram i samarbete mellan jubileumsstäderna Luleå, Piteå, Borås och Göteborg.

– Vi planerar för att kunna begränsa besökarantalet till 600 om restriktionerna ligger kvar. Då hägnar vi in Stadsparken och så släpper vi biljetter ett par veckor innan jubileumsceremonin som kommuninvånarna kan boka, säger Susanne Lundblom, projektledare för kommunens 400-årsjubileum.

Mer information kommer om jubileumsceremonin.

Kontaktpersoner:
Carina Sammeli, kommunalråd, 073-051 87 92
Susanne Lundblom, projektledare kommunens 400-årsjubileum, 0920-45 31 97

Sidan uppdaterades den 27 augusti 2021