Fristadsförfattare död i covid-19

Luleås första fristadskonstnär, eritreanske journalisten Tesfagiorgis Habte, har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Han bodde i Luleå mellan 2017-2019 och skrev boken Bahgi under tiden.

Tesfagiorgis Habte, eller Tesfu som han kallades, flyttade till Uganda med sin familj efter fristadsåren i Luleå. Familjen hade just fått uppehållstillstånd i Kanada, men hann inte resa dit innan han avled av covid-19.

Kämpa genom svårigheter

I sitt hemland Eritrea blev journalisten Tesfagiorgis Habte fängslad och isolerad i fyra år utan rättegång. Genom det internationella fristadssamarbetet Icorn kom han till Luleå 2017 och stannade i två år. Under tiden i Luleå började han skriva igen och i mars 2018 sa han så här om sin bok Bahgi, ambition på svenska, där huvudpersonen är en ung tjej:

– Eritrea som land har förlorat så mycket. När jag var ung fanns hoppet kvar men nu upplever jag att våra unga tappat det. Med boken vill jag visa att trots att livet har många svårigheter så kan man kämpa igenom dem om man har ambitioner, en strävan.

Tesfagiorgis Habte blev 49 år och efterlämnar hustru och fem barn.

Här kan du läsa ett reportage med Tesfu när han hade varit i Luleå i ett år. Länk till annan webbplats.

Hans bok Baghi finns att låna på biblioteket på engelska och tigrinja. Länk till annan webbplats.

Kontakt: Emmeli Nybom (S), ordförande kultur-och fritidsnämnden, 072-503 33 05

Sidan uppdaterades den 22 juni 2021