D-hallen förblir stängd säsongen ut

Av säkerhetsskäl stängdes D-hallen vid Coop Arena i november. Orsaken var avvikelser i takkonstruktionen, som är av samma typ som Tarfalahallen där taket rasade in i mars. Nu står det klart att taket i D-hallen som tidigast är åtgärdat sommaren 2021.

Med anledning av takraset i Tarfalahallen i Kiruna rekommenderade Statens haverikommission alla kommuner som har anläggningar med liknande takkonstruktioner att besiktiga dessa.

Den 5 november stängde Luleå kommun D-hallen då det hittades avvikelser i takkonstruktionen i samband med besiktningen. Nu står det klart att åtgärderna tidigast är klara under sommaren 2021.

– Det innebär att vi har en ishall mindre i kommunen just nu. Vi jobbar hårt för att hitta istider till föreningarna för resten av säsongen i våra andra hallar, säger Josephine Linder, enhetschef Arenor, sporthallar och lokalbokning, Luleå kommun.

”Specialistutredning”

Det är ett omfattande jobb som måste göras för att åtgärda taket i D-hallen.

– Vi har hittat avvikelser som kräver utredning av specialister innan vi kan ta beslut om lämpliga åtgärder. För att utföra dessa måste vi upphandla entreprenad vilket gör att det kommer ta tid innan arbetena är klara, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef Luleå kommun.

Enligt en första tidsplan är detta klart till sommaren, men ytterligare fördröjningar kan ske beroende på beräkningar, leveranstid av viktiga komponenter och hur omfattande jobb som måste göras på varje takstol.

Ok i Sunderbyn och Arcus

I Luleå finns ytterligare två hallar med samma takkonstruktion som Tarfalahallen: Arcus gymnastikhall samt Sunderby ishall. Båda dessa såg bra ut vid besiktningen, men för säkerhets skull kommer kommunen göra extra beräkningar av taken. Dessa hallar fortsätter vara öppna som vanligt, med gällande coronarestriktioner.

Kontakter:
För konstruktion och åtgärderna: Fredrik Thyselius, fastighetschef Luleå kommun, 0920-45 49 48
För verksamheten i hallen: Josephine Linder, enhetschef Arenor, sporthallar och lokalbokning, Luleå kommun, 0920-45 57 63

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021