Efter sommarens preview - nu snurrar Navet igång sin ordinarie verksamhet

Många besökte smygpremiären av Navet, Luleås nya mötesplats för unga, i mitten av augusti. Nu är det dags att dra igång verksamheten på allvar, med start lördag den 12 oktober.

Vad kommer då att hända på Navet framöver?
- Till en början kommer vi själva att arrangera olika aktiviteter, men syftet är att ungdomarna själva ska fylla huset med den verksamhet som de tycker är intressant. Vi tillhandahåller den här mötesplatsen, inspirerar och möjliggör för de unga att arrangera och delta, säger Jenny Ekerljung, verksamhetsledare.

Bio, café och mycket mer

Navet som ligger i SVT:s gamla lokaler, på Kungsgatan 23 A, vänder sig till unga personer mellan 16-20 år. Det kommer att vara öppet kvällstid fredagar till och med måndagar.
- Ungdomar i Luleå har tidigare fått berätta om sina behov av mötesplats och när det är mest intressant att det är öppet. Det har vi försökt att ta fasta på.

Navet innehåller bland annat ett café, scen för uppträdanden, biorum, en blackbox/lokal som lämpar sig för bland annat dans, musik, fotografering och filmning, loge/sminkrum samt ytor för bland annat kreativt skapande, sällskapsspel, häng, workshops och mycket annat.

Medskapande och inflytande

Medskapande och inflytande är ord som används i visionen för Navet och det är tillsammans med Luleås unga som verksamheten vuxit och ska fortsätta att växa fram. Namnet på mötesplatsen bestämdes till exempel genom en namntävling bland Luleåborna där ungdomar var juryn.

Unga har även varit med som referensgrupper gällande inredning och marknadsföring och under sommaren har ferieungdomar jobbat med att ställa i ordning och inreda lokalen.

Kontakt: Jenny Ekerljung, verksamhetsledare, telefon: 073-053 98 25

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021