Fritidsgårdsfrågor behandlades av arbetsutskottet

Kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott sa i dag ja till en sammanslagning av Sunderbyns och Gammelstads fritidsgårdar. Det blev även ja till förslaget om en mobil pop up-verksamhet för Luleås unga, en rörlig fritidsgård som ska jobba i bland annat Sunderbyn. Beslut i båda frågorna tas i kultur-och fritidsnämnden den 28 oktober.

I dag biföll kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott ärendet om att slå ihop de båda fritidsgårdarna till en gemensam i Gammelstad Länk till annan webbplats. och föreslår alltså att nämnden också säger ja i slutet av oktober.

Bakgrunden är att Ung i Luleå vill utveckla sin verksamhet, exempelvis med en mobil pop up, men har kvar samma budgetram och därför måste se över sina kostnader. En flytt av verksamheten från Sunderbyn till Gammelstad skulle spara 742 000 kronor per år.

– Vi ser att besöksantalen i den fysiska fritidsgården över lång tid hållit sig på låga nivåer. Vi ser behovet av en mobil pop-up verksamhet för att kunna möta ungdomars behov även i framtiden. Vi ser det dessutom som en viktig chans att nå ut med mer verksamhet på landsbygden, säger Jan Peter Kostet (S), vice ordförande kultur-och fritidsnämnden och fortsätter:

– Däremot förstår jag att en sammanslagning kan väcka funderingar och vi vill hinna ta in fler synpunkter från unga och föräldrar i Sunderbyn innan beslutet i nämnden den 28 oktober.

Föreslår ja till pop up

Även gällande pop up-verksamheten, en slags mobil fritidsgård Länk till annan webbplats., valde arbetsutskottet att gå på förvaltningens förslag. Om också nämnden säger ja den 28 oktober innebär det att Ung i Luleå kan dra igång en mobil pop up. Den ska jobba uppsökande i skolor och möta ungdomar i närheten där de bor, exempelvis i Sunderbyn, Sörbyarna och bostadsområden som saknar fysisk fritidsgård.

Den mobila pop up’en har en budget på 1,1 miljoner per år.

Kontakt:
Jan-Peter Kostet (S), vice ordförande kultur-och fritidsnämnden, 070-586 93 73
Emmeli Nybom (S), ordförande kultur-och fritidsnämnden, 072-503 33 05
Viktor Hedqvist (M), andre vice ordförande kultur-och fritidsnämnden, 072-250 62 55

Sidan uppdaterades den 4 mars 2021