Vattenläcka vid Kullens förskola

Kullens förskola på Hertsön fick idag stängas på grund av en vattenläcka i matsalen. Barnen på förskolan flyttas tillfälligt till Dungens förskola på Hertsön.

Tidig måndag morgon upptäckte personalen på Kullens förskola att golvet i matsalen och omkringliggande lokaler var täckta av vatten. Anledningen var att kopplingen till kallvattnet i ett utanpåliggande vattenrör i taket gått isär. Rådig personal ringde dock direkt till Räddningstjänsten som snabbt var på plats, stängde av vattenleveransen och sög upp vattenmassorna.

– Det är tråkigt att det har hänt men det är bara att göra det bästa av situationen. Tur i oturen är att det är sista veckan innan vi har sommarstängt, säger Maria Stark, utvecklingsledare förskolan, barn- och utbildningsförvaltningen.

Eftersom det är matsalen som drabbats av översvämningen stängs den tills felsökning, fuktmätning och åtgärder är gjorda. Detta är förhoppningsvis inte något stort arbete hävdar företaget GLB som varit entreprenör för arbetet i byggnaden. Totalt är det ca 34 barn som vistas på förskolan under den kommande veckan och de får tillfällig plats vid Dungens förskola.

– Det är olyckligt när sådant här händer men tack vare Räddningstjänstens snabba insats hindrades vattnet att spridas än mer, dessutom är det tåligt gummigolv i matsalen och vattnet hade nått knappt 1–2 centimeter upp efter mattkanten, säger Ann-Sofie Dellenbäck, Sektionschef vid Stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun.

Förutom den första inspektionen av skadan som gjordes tillsammans med entreprenörer för bygget kommer kommunen att följa åtgärderna och göra en slutbesiktning efter avslutat arbete.

– Vi har varit på plats och tittat på det som kan ha blivit skadat, men ser inte någon större anledning till oro. De tar lös golvlisterna för att lufta ut eventuell fukt och sätter igång med bytet av rörkoppling och nytt undertak redan idag, säger Ann-Sofie Dellenbäck.

Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att följa arbetet och informera vårdnadshavarna när de åter kan lämna sina barn på Kullens förskola. Enligt planeringen skulle Kullens förskola hållas sommarstängt från och med nästa vecka och fem veckor framåt.

Kontakt:

Ann-Sofie Dellenbäck, Sektionschef fastigheter, Stadsbyggnadsförvaltningen, ann-sofie.dellenback@lulea.se, 0920 45 32 34

Maria Stark, utvecklingsledare förskolan, barn- och utbildningsförvaltningen, 0920 45 33 63