Luleå bäst i landet när det gäller behöriga lärare

I Lärarförbundets skolranking "Bästa skolkommun" 2018 placerar sig Luleå på 38:e plats, bland Sveriges 290 skolkommuner och på 1:a plats när det gäller behöriga lärare.

Idag presenterades Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommun. Det är Sveriges största rankning i sitt slag och baseras på 13 kriterier, bland annat resurser till undervisning, lärartäthet, löner, andel barn i förskola och betyg.

Luleå kommun tappar en placering från förra året, men tar förstaplatsen när det gäller kriteriet utbildade lärare. I kategorin friska lärare ligger Luleå kvar på plats 179. Däremot sjunker kommunen i kategorin lön där medellönen för lärare har jämförts, till placering 242 av 290 (plats 206 år 2017).

–Det känns väldigt bra att vi nu är bäst i landet när det kommer till utbildade lärare. När det gäller lärarnas löner har de varit prioriterade i Luleå kommun men det är tydligt att andra kommuner gjort större insatser, säger skolchef Maarit Enbuske.

I kategorin andel förskola - antal av befolkningen i åldern 1-5 år som var inskrivna i förskola har Luleå klättrat 12 placeringar sen förra året och finns på i år på plats 39.

Klara förbättringar sen 2017 gör man i kategorin merit likvärde där Luleå nu finns på plats 201 av 290 (223 av 290 år 2017). Samma gäller för andel godkänt likvärde där man klättrar till plats 128 av 290 (159 av 290 år 2017). Jämförelserna handlar om föräldrarnas utbildningsbakgrund, andelen nyanlända elever och socioekonomi.

–Att vi förbättrar resultaten i dessa kategorier är mycket glädjande och helt i linje med vårt mål att alla ska lyckas i skolan, menar Maarit Enbuske.

Luleå tog även många placeringar när det gäller kategorin andel elever som fullföljde gymnasieutbildningen inom tre år och finns nu på en 125:e plats, tidigare 206.

–Gymnasieskolan har jobbat mycket med att öka antalet som går ut gymnasiet inom tre år, bland annat genom hälsofrämjande insatser för eleverna. Det här är ett kvitto på att det ger resultat, konstaterar Maarit Enbuske.

–Vi höjer oss i många kategorier jämfört med förra året och behåller i princip samma placering. Det visar att vi är på rätt väg, men vi vill såklart bli ännu bättre.

Ta del av hela resultatet på lärarförbundets hemsida.länk till annan webbplats

Kontakt Maarit Enbuske, skolchef, 0920 – 453121
Barn- och utbildningsförvaltningen, Luleå kommun