Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vuxenutbildningen i Luleå får cirka 500 000 kr i EU-medel

Vuxenutbildningens El- och automationsingenjör i Luleå har som enda svensk utbildning fått EU-medel i ett internationellt projekt. Tillsammans med lärosäten i sex andra länder ska de ta fram utbildningsmaterial som höjer kvalitén på utbildningar inom energiområdet.

Förutom Luleå kommuns vuxenutbildning medverkar motsvarande utbildningar i Spanien, Tyskland, Holland, Norge och Schweiz i projektet. Det är ett tvåårigt Erasmus+ projekt vars syfte är att ta fram kvalificerat utbildningsmaterial för utbildningar inom energiledningssystem, både utbildningar på distans och på plats.

– Genom samarbetet kan vi höja kvaliteten för våra elever och även ge dem möjlighet till internationellt utbyte. Vi uppskattar att vi kommer att få uppåt en halv miljon kronor i EU-medel vilket känns jätteroligt, säger Jan-Eric Andersson, utbildare på Yrkeshögskoleutbildningen El- och automationsingenjör på Vuxenutbildningen.

Energiledning handlar om att spara energi och få en bättre kontroll på energianvändningen genom att arbeta organiserat med kartläggningar, ständiga förbättringar och uppföljningar av energiförbrukningen inom olika verksamheter.

Myndigheten för yrkeshögskola granskar årligen yrkeshögskoleutbildningar och ifjol granskades El- och automationsingenjörsutbildningen och fick toppbetyg. Kort därefter kontaktades de av sin motsvarighet i Spanien som ville samarbeta inom projektet.

– Vi vill arbeta tillsammans med andra och byta erfarenheter för att kunna höja vår kompetens och kvalitet, så det kom helt rätt i tiden, säger Jan-Eric Andersson.

Kontakt
Jan-Eric Andersson, utbildare YH Vuxenutbildningen Luleå kommun
0920-45 30 85
jan-eric.andersson@amf.lulea.se