Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

950 000 kronor till mer digitala Luleåbibliotek

Behov av att skriva ut en grej i 3D? Under hösten kommer det bli möjligt på stadsbibblo i Luleå, som fått 950 000 kronor av Kulturrådet för att skapa en fysisk plats för lärande med kreativa och digitala verktyg där allt från 3D-skrivare till pedagogiska barnspel och virtual reality kan komma att finnas.

Det är Kulturrådet som står bakom pengarna, som beviljas för ett år i taget. Biblioteket i Luleå har plan på ett treårsprojekt för att jobba med digitalisering och testa ny teknik i bibblomiljön.

Rent konkret innebär det under första året en plats på stadsbiblioteket, en läryta, dit besökare kan komma för att använda eller lära sig mer om olika digitala verktyg.

- Det ska vara en plats där medborgare kan testa exempel 3D-skrivare eller pedagogiska spel för barn. Vi har även pratat om att ta dit en symaskin eller olika VR-upplevelser, säger bibliotekschef Lena Lundberg Vesterlund och fortsätter:

- Den här platsen kommer växa fram, man kan tänka sig någon form av Makerspace. Den kommer att växa och förändras med tiden och blir egentligen aldrig klar!

Både för små och stora
Lärytan med kreativa och digitala verktyg kommer under första året utvecklas på stadsbibliotekets entréplan. Redan under hösten ska den vara i gång. Den ska även kunna användas för att lära besökare mer om källkritik på internet, hur du får till en bra googling eller skyddar din integritet på nätet.

- Lärytan är helt åldersintegrerad. Farmor ska kunna komma hit med sitt barnbarn och jobba tillsammans med digital teknik, säger Lena Lundberg Vesterlund.

För att kunna utveckla lärytan, och även fortbilda bibliotekspersonalen, kommer en projektledare anställas på ett år.

Kontakt:
Bibliotekschef Lena Lundberg Vesterlund, 0920-45 36 72 eller lena.lundberg.vesterlund@lulea.se