Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Johan Eriksson, Lenita Ericson samt Per Westermark från Luleå kommun tog emot utmärkelserna Årets cykelkommun och Årets vintercykelinnovation. Foto: Jennie Wadman

Storslam för cykelstaden Luleå

Luleå har av Cykelfrämjandet utsetts till årets cykelkommun och tog även hem första pris i årets vintercykelinnovation genom arbetet med vintercykling för barn.

Vid den årliga cykelkonferensen presenterades vinnarna i Cykelfrämjandets Kommunvelometer som är en oberoende granskning som jämför kommuners insatser för cykling. Luleå vann i kategorin medelstora städer.

De olika delarna som bedöms är bland annat infrastruktursatsningar, information och marknadsföring samt aktiviteter för ökad cykling.

Kommunen har även tillsammans med Luleå tekniska universitet deltagit i innovationstävlingen Cykel Plus Minus vars syfte är att öka vintercyklingen i hela landet. Luleås bidrag utsågs till årets vintercykelinnovation genom arbetet med barns aktiva skoltransporter i vinterförhållanden. Kommunen och universitet kommer nu att arbeta vidare för att ta fram en spelapp för aktiva skoltransporter som bygger på elevernas egna idéer. Detta kommer att möjliggöra att idén sprids till fler skolor i Sverige.

– Jätteroligt att vi vinner två fina utmärkelser! Det här visar att vårt långsiktiga arbete har gett resultat och att vi ligger i framkant som cykelstad, säger Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå.

Läs mer om innovationstävlingen
länk till annan webbplats
Läs om mer om Cykelfrämjandets Kommunvelometernlänk till annan webbplats

Kontakt:

Lenita Ericson, kommunalråd Luleå kommun, 072-725 10 24