Luleå gymnasieskola startar NIU-utbildning i ishockey för tjejer

Skolverket har gett klartecken till Luleå gymnasieskola att från och med hösten 2019 starta nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU), ishockey för tjejer. Skolverket har också beslutat att de befintliga NIU-utbildningarna vid Luleå gymnasieskola, basket, fotboll, innebandy, kanot, konståkning och ishockey för pojkar omcertifieras.

I beslutet för NIU-ishockey har Skolverket inkluderat nycertifiering av NIU-ishockey för flickor. Det innebär totalt 60 platser, 20 platser per läsår, 14 pojkar och 6 flickor, med start läsåret 2019/2020. Ett krav för att Skolverket ska bevilja NIU-utbildningar är att de ska ha en tydlig elitidrottskaraktär och ett etablerat samarbete med ett specialidrottsförbund som är relevant för utbildningen. I det här fallet Svenska Ishockeyförbundet.

Luleå Gymnasieskola har egna specialidrottslärare och genom samarbetet med Luleå Hockey, som har elitlag på både dam- och herrsidan, får eleverna tillgång till föreningens välutbildade tränare. Den grenspecifika träningen sker i Coop Norrbotten Arenas hallar, både på is och i gym och eleverna får möjlighet att utanför skoltid både träna och spela i Luleå Hockeys elitlag.

-Vi är jätteglada över beslutet, som innebär att också flickor som vill kombinera en elitsatsning i ishockey nu har möjlighet att göra det inom Luleå Gymnasieskola säger Susanna Morin-Engvall, verksamhetsutvecklare.

Även Luleå Hockeys VD Stefan Enbom är glad över beskedet.

-Det är mycket glädjande att vi med vårt nära och bra samarbete med Luleå kommun nu kan medverka till ”ishockey på lika villkor mellan killar och tjejer”. Luleå kommuns fokus på ett inkluderande och attraktivt samhälle är helt i linje med föreningens ambitioner. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen tillsammans.

Fredrik Glader, tränare och sportchef för damlaget Luleå Hockey/MSSK, ser stora möjligheter för unga tjejer att elitsatsa på sin idrott.

-NIU-utbildning i Luleå även för flickor innebär enorma möjligheter för unga tjejer i länet att elitsatsa på ishockey utan att behöva flytta till andra delar av landet. Luleå kan därmed erbjuda både NIU och lokalt hockeygymnasium för tjejer, vilket är två jättebra alternativ.

Ansökan sker i två steg
För elever som söker till NIU-ishockey startar själva ansökningsprocessen redan i oktober, då Ishockeyförbundet öppnar sin ansökningsportal. Sista dag för ansökan avseende den idrottsliga delen är den 1 december. Antagningsbesked går ut till eleverna under första halvan av januari.

-De tjejer och killar som blir uttagna på idrottsliga kriterier ska sedan i vanlig ordning ansöka till något av programmen vid Luleå gymnasieskola, som är knutna till idrottsutbildningarna, förklarar Susanna Morin-Engvall, verksamhetsutvecklare. När det gäller antagning till program så konkurrerar de om plats med sina betyg på samma villkor som övriga elever som söker till Luleå gymnasieskola.

Skolverkets beslut för samtliga NIU-idrotter gäller för fyra antagningsomgångar.

Susanna Morin-Engvall, verksamhetsutvecklare, Luleå gymnasieskola,

Bilagor
Skolverkets beslut om nationellt godkänd idrottsutbildning: