Norrbotten vinnare när RF utser värdkommuner till SM-veckan

I dag presenterade Riksidrottsförbundet (RF) de aktuella värdkommunerna inför kommande års vinterspel. Det blir storslam för Norrbotten, med inte mindre än tre aktuella städer. Det gäller Luleå-Boden för SM-veckan vinter 2020 och Piteå som erbjuds värdskapet för 2022.

Beskedet kom från RF på fredagen och presenterades vid en pressträff med kommunalråden för Luleå, Boden och Piteå.

- SM-veckan är ett fantastiskt evenemang för våra kommuner och för hela Norrbotten. Vi ser alla fram emot att få bjuda in besökare och deltagare till oss, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

Nu väntar slutgiltigt beslut i kommunstyrelsen för Luleå/Boden och Piteå innan de formellt kan titulera sig värdstäder för SM-veckan. Luleå och Boden kommer att dela på värdskapet år 2020, och tillsammans ska de för första gången arrangera en SM-vecka. Ett samarbete som de båda grannkommunerna ser fram emot.

- Ett mycket glädjande besked, detta stärker ytterligare vårt samarbete med Luleå. Det blir ett teamwork där även föreningslivet kommer att spela en viktig roll, säger Bodens kommunalråd Inge Andersson.

Folkfest i Norrbotten

Piteå arrangerade SM-veckan vintern 2016 och får alltså chansen igen år 2022. Helena Stenberg är kommunalråd i Piteå kommun. Hon ser fram emot att åter igen få välkomna vinterspelen till staden.

- Det är fantastiskt roligt att Piteå än en gång får möjlighet att arrangera SM-veckan. Vi ser det som ett bevis på att vårat koncept med bland annat en SM-by på Pite Havsbad och vår förmåga att ta fram nya kreativa idéer är ett framgångsrecept.

Riksidrottsförbundets bedömning är att det finns mycket goda förutsättningar för idrottstävlingar hos alla tre kommuner i Norrbotten. Dessutom räknar våra kommunalråd med att SM-veckan kommer att ge ringar på vattnet även för kulturlivet och besöksnäringen.

- Vi ska göra allt vi kan för att det här ska bli en riktig folkfest i Norrbotten.