Tre skolor stängs för verksamhet

Trots förebyggande arbete i ”Operation Takskottning” som innebar att kommunen under förra veckan tog krafttag mot snön genom att kalla ut personal på övertid för att hantera snön på kommunens 400 fastigheter har årets snömängd orsakat att det uppstått sprickbildningar i tre fastigheter.- Skolan i Antnäs, delar av Ormbergskolan och en av hangarerna på Flygteknikcenter har stängts av för verksamhet, konstaterar fastighetschef Fredrik Thyselius på Luleå kommun.

Antnäs

Det var i morse som skyddsombudet Marie Sundqvist tillsammans med rektor Ann-Charlotte Hallquist-Jonsson på Antnäs F - 6 skola tog beslutet att stänga skolan för verksamhet och skicka hem samtliga 130 elever.
Personalen hade redan igår eftermiddag sett sprickor i taket i ett av klassrummen och matsalen och när Marie Sundqvist anlände till arbetet i morse såg hon att takplattor släppt på grund av förskjutning i byggnaden. - Vi vill inte riskera något och tog det säkra före det osäkra , säger Maria som tillsammans med kollegiet omedelbart meddelade föräldrarna att skolan stängdes för verksamhet under resten av denna vecka.

Antnäs skola var en av de byggnader som under förra veckans snötyngdsmätning hamnade i kategorin där snöskottning var prioriterad. Entreprenörer kallades ut och skottning av taket har skett.

- Tyvärr verkar det som att taket inte klarat av att belastas med snötyngd i olika tjocklek och att punktbelastningen på vissa delar gjort att taket fått sättningar, säger Fredrik Thyselius.

-Tur i oturen ligger ett långt påsklov framför oss vilket innebär att Luleå kommun tillsammans med en konsult hinner göra ordentliga kontroller av hur takkonstruktionen ser ut, säger Marie Sundqvist samtidigt som hon räknar ut att de endast har tio barn i sin fritidsverksamhet under nästa vecka och att de med säkerhet kan vistas i fritidslokalerna som inte uppvisat några sättningar eller sprickor.

Ormbergsskolan

Ett liknande fenomen som på Antnäs skola kan konstateras på Ormbergskolan som även den stängdes av under onsdagsförmiddagen.

- Vid lunch konstaterades att lågstadiedelen av skolan var utsatt för rasrisk och vi beslutade att alla elever i årskurs 1–3 fick lämna byggnaden. Så nu är de ute på skolgården och väntar på att vårdnadshavarna ska komma och hämta dem, säger Johan Eriksson rektor på Ormbergsskolan.

- Vissa delar av skolan har stängts för verksamhet och nu återstår för oss att se om byggnaden skadats, säger Anders Åberg, driftsamordnare på stadsbyggnadsförvaltningen, Luleå kommun som inspekterat skolan under dagen.

Flygteknikcenter

Vad gäller Flygteknikcenter på Kallax har en av de två hangarerna stängts av för verksamhet och eleverna på flygteknikerprogrammet har fått gå hem. -I morgon förmiddag sopar vi av taken med hjälp av helikopter säger Flygteknikcenters VD Peter Lindberg.
-
Det är viktigt att vi med säkerhet kan vistas i hangaren där ordinarie flygtekniker arbetar och måste se till att all snö tas bort fortast möjligt säger han.

Hur stor skada snötyngden och sättningen åsamkat på hangarerna kunde inte helt fastställas då Peter Lindberg tillsammans med Fredrik Thyselius kontrollerade lokalerna. Båda var dock ense om att det under all snö låg extrema lager av tung is och att det kan finnas ett värmeläckage i taket. Något som inte kommer att åtgärdas förrän till sommaren om det blir bekräftat.

Kontakt:
Fredrik Thyselius