Operation takskottning inledd

Med anledning av årets snömängd och det faktum att det väntas mer snö till helgen inleder nu Luleå kommun ”Operation takskottning 2018”. - Vi har ett tjugotal personer ute för att mäta snödjupet på våra fastigheter och utifrån det tar vi beslut om det bör skottas eller inte, säger, Fredrik Thyselius T.f. fastighetschef på Luleå kommun.

Operation takskottning är en åtgärd som fastighetschefen beslutade om när han kikade in på SMHI:s webbplats och såg att det väntas komma ytterligare sju centimeter snö över Luleå till helgen. Och för att lugna de som känner oro för taksnön skickades personalen ut med mätutrustning för att kolla snötyngden på kommunens samtliga 400 fastigheter. Bland dessa finns ca 160 förskolor och skolor, ca 160 vård- och omsorgsboenden, service- och gruppbostäder och så de resterande byggnaderna som består av kontor och industrilokaler.

- Vi genomför detta i förebyggande syfte och resultatet av mätningen genereras i tre klasser där vi har tak som lämnas utan åtgärd, tak som bör skottas och de tak som ska prioriteras för skottning, säger Fredrik Thyselius.

Snötyngdsmätningen beräknas pågå fram till 21.00 i kväll och därefter kan man med säkerhet säga hur många tak som hamnar i den prioriterade klassen.

- Vi ser redan nu att de flesta tak hamnar i kategorin som inte behöver åtgärdas men räknar även med att ett 20–30 tal fastigheter bör prioriteras då de har en snötyngd som är på gränsen till godtagbar nu men dessutom täcks av ytterligare snö i helg, säger Anders Åberg, driftsamordnare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Förutom snötyngdsmätningen pågår redan nu parallell snöskottning på flertalet fastigheter.

-Som fastighetsägare har vi ansvar för våra byggnader och vi samverkar med våra entreprenörer för att hålla ned snömängden på dessa, säger Fredrik Thyselius.

Kontakt:

Fredrik Thyselius
t.f. fastighetschef på Luleå kommun.
fredrik.thyselius@lulea.se