Lyckad integration – en nyckel till framgång när Luleå ska växa

Luleå växer. En framgångsfaktor är det goda samarbetet mellan Luleå kommun, Arbetsförmedlingen och näringslivet – inte minst när det gäller att få ut nyanlända i arbetslivet.

Om detta handlade onsdagens presskonferens där Luleå kommun och Arbetsförmedlingen berättade om sitt gemensamma arbete för en lyckad integration på arbetsmarknaden.

- Ett nära samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Luleå kommun tillsammans med ett engagerat näringsliv är en förklaring till att vi lyckas så bra, säger Sven Lindahl, chef på Arbetsmarknadsförvaltningen.

- Vi har flera gemensamma satsningar och projekt inom till exempel arbetsmarknad och vuxenutbildning, säger Daniel Nilsson, chef på Arbetsförmedlingen Luleå Boden.

Viktigt att snabbt komma ut i arbete

Luleå kommun och Arbetsförmedlingen arbetar aktivt för att utrikesfödda som får uppehållstillstånd ska komma ut i arbete så fort som möjligt. Ett lyckat samarbete som gett positiva resultat.

- Det är glädjande att konstatera att vi i Luleå är i topp i landet när det gäller att snabbt få ut nyanlända i arbete eller utbildning. 90 dagar efter den så kallade etableringen har 55 procent en sysselsättning. Det kan jämföras med riket där motsvarande siffra är 33 procent, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

Engagerade arbetsgivare skapar mångfald

- I Luleå har vi engagerade arbetsgivare som ser fördelarna med mångfald på arbetsplatsen samtidigt som de fyller sitt rekryteringsbehov, säger Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå.

Ett exempel är Nyhléns Hugosons som idag har 15 nationaliteter representerade i företaget. Företagets personalchef Annika Gåhlin ser bara fördelar. - För oss är det inte en fråga om vi ska arbeta med integration eller inte. Det är en självklar del av vårt företag idag. Om vi ska fortsätta vår starka tillväxt så behöver vi hitta kompetent och kunnig personal och då spelar det ingen roll varifrån man kommer.

Lyckade satsningar på integration

Med på presskonferensen var även Lindelwa Mettävainio som genom projektet Workplace Luleå fått jobb på Nyhléns Hugosons. - Jag kom till Sverige från Sydafrika för nio månader sedan och trodde att det skulle ta flera år innan jag fick ett jobb. Nu har jag redan varit på Nyhléns Hugosons i några månader och är jätteglad för den här möjligheten, berättar hon.

- I ett bredare perspektiv är det här ett kvitto på att vi har en lyckad integration i Luleå som innefattar boende, arbete, studier och ett gott värdskap. I Luleå finns även ett engagerat och aktivt civilsamhälle som bidrar till integrationen, avslutar Lenita Ericson.