Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Anja tar ansvar för Luleås tillväxt

Anja Johansson, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden Luleå kommun sedan 1 januari 2018.

Anja Johansson, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden Luleå kommun sedan 1 januari 2018.

Anja Johansson intog den heta stolen som ordförande i Stadsbyggnadsnämnden på Luleå kommun vid årsskiftet. En position som hör till en av de viktigaste för att skapa tillväxt och bygga i Luleå.
– Det är ett spännande uppdrag. Nämnden har ett stort ansvar för utvecklingen i Luleå och det både svåraste och roligaste blir att prioritera rätt, säger hon.

PRESSINFORMATION 2018-01-29

 

Anja Johansson står minst sagt med båda fötterna jordade tryggt nere i myllan. Med sina 62 år har hon en erfarenhetsbank som imponerar. Civilingenjör, lärare i matematik, NO och teknik, forskare i laserteknik, produktionstekniker, näringslivssekreterare och inte minst tre mandatperioder som ledamot i stadsbyggnadsnämnden, varav de sju senaste åren under förre ordföranden Lenita Ericson, som numera bär upp en av kommunalrådspositionerna i kommunen.

Att prioritera projekt där pengarna ska läggas är en av Stadsbyggnadsnämndens huvudsakliga uppgifter och det finns flera prioriterade områden för det kommande året. – Bostadsbyggande, nya vatten- och avloppsledningar och underhåll av våra fastigheter är saker som jag ser som viktiga för att möjliggöra en utveckling av Luleå kommun, säger Anja. Bland dessa prioriterade projekt är fortsatt utbyggnad av Luleås nya bostadsområde Kronan, VA utbyggnaden och GC-vägar i fokus.
– Det är svårt att rangordna, ibland kan det vara små projekt som är prio ett för en grupp, t.ex. en ny lekplats och någonting helt annat för en annan person eller grupp.

Framtidens Luleå

Besluten som tas i nämnden idag är de som ligger till grund för hur tillväxten och framtiden i Luleå formas och om tio år hoppas Anja Johansson att Luleå erbjuder alla, oavsett bakgrund, ett gott liv och att det finns god service för både stad och landsbygd.

Med hjärtat i myllan

Att landsbygden ligger Anja lite extra varmt om hjärtat förstår man när man vet att familjen har en lantbruksfastighet i Södra Prästholm där de numera huserar en katt, får och några hönor. – Vi har under många år dessutom haft hästar, kalkoner, kaniner och hund.
Om Anja får bestämma och tiden räcker till kommer det ganska snart att finnas en ny hund i familjen igen. – Ja, jag längtar efter en ny vovve, säger hon.

Några av färdigheterna som Anja kan förlänga sin CV av livserfarenheter med är att hon har busskort och jägarexamen. Och att hon är bra på att förlösa lamm och hjälpa tackorna om de får problem under lamningen. Kunskaper som kan passa en kvinna på landet alldelens utmärkt.

Och som inte det vore nog har Anja, trots sina tunga politiska uppdrag och åtagande, sedan tre år tillbaka den egna campingplatsen i Töre att ta hand om. Men när hon vill vara riktigt ledig och fri går upptäcktsfärderna till nya platser med familjens husbil. Då passar hon på att njuta av livet genom att ta det lugnt och läsa böcker.

Fakta

Namn: Anja Johansson ­­­

Ålder: 62 år

Bostad: Bor i Södra Prästholm, en by utanför Råneå, 1 mil upp efter Råneå älv

Familj: Gift med Carl-Anders, 2 vuxna barn och 2 barnbarn

Född/uppvuxen i: Jag är uppvuxen i Kiruna och flyttade till Luleå som tonåring. Flyttade sedan till Carl-Anders hemby Södra Prästholm där vi har byggt en norrbottensgård.

Kontakt:

Anja Johansson

anja.johansson@lulea.se

Tfn: 072 229 85 99

Foto:

Porträttbild på Anja Johansson fri att ladda ned och använda.