Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Miljonbelopp till kulturen på kulturnämndens arbetsutskott

I går lämnade kulturnämndens arbetsutskott förslag till beslut för kulturbidrag på totalt 1,9 miljoner kronor. Av dem föreslås 1,55 miljoner gå till 2018-års upplaga av festivalen Musikens Makt, som planeras till den 17-18 augusti. På nämnden kommer sedan ytterligare 2,4 miljoner att fördelas till Luleås kulturföreningar.

Föreningen Musikens Makt får enligt arbetsutskottets förslag 1 550 000 kronor för att genomföra årets festival på Gültzauudden. Som vanligt i form av en drogfri mötesplats med musiken i centrum och ungdomar som främsta målgrupp.

Pengar till Kulturnatten och Newroz
Vidare föreslås kulturföreningen Skådebanan få 400 000 kronor för att arrangera Kulturnatten, som sedan 2006 varit ett av Luleås bredaste kulturevenemang. Kulturnatten är uppskattad av publiken och ger de medverkande kulturskaparna en mötesplats där många knyter kontakter, utbyter tankar och idéer.

Även Kurdiska föreningen föreslås få pengar, 35 000 kronor, för det kurdiska nyårsfirandet Newroz som ska hållas på Kulturens hus den 24 mars. Föreningen ser festen som ett tillfälle att samla kurder, nysvenskar och svenskar och genom arrangemanget skapa förutsättningar för integration i ett. Kurdiska nyårsfesten är ett alkoholfritt familjearrangemang.

Vid kulturnämndens sammanträde kommer dessa beslut klubbas, samt ytterligare 2,385 miljoner att fördelas till kommunens kulturföreningar. Kulturnämndens sammanträde är den 24 januari.

Kontakt: Omar Jakobsson, ordförande kulturnämnden, 070-329 35 92