Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Samarbete mellan Luleå kommun och IP-Only om fiberutbyggnad

2 800 hushåll i Luleås landsbygd får nu möjlighet att teckna fiberavtal då kommunen och fiberoperatören IP-Only gör en digital satsning.
– För att nå regeringens och våra offensiva bredbandsmål krävs smarta samarbeten, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå kommun.

Fiberoperatören IP-Only har redan flera stora projekt i norra Sverige, däribland Kalix kommun där man bygger fiber till 39 byar. Fibersatsningen fortsätter nu i Luleå där IP-Only kommer att erbjuda 2 800 hushåll fiberanslutning.

– För att nå regeringens och våra offensiva bredbandsmål krävs smarta samarbeten. När det handlar om komplex fiberutbyggnad är det naturligt med samarbeten mellan kommuner och privata aktörer där båda parternas sammanvägda kunskap blir ovärderlig, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå kommun.

Luleå kommun är bland de offensivaste kommunerna i Sverige då man har som mål att 100 procent av medborgarna ska ha möjlighet till fiberanslutning fram till och med 2020. Med det siktar man högre än regeringens mål om 95 procent i Sverige i helhet.

– Det finns flera skäl till att vi i Luleå vill accelerera utbyggnaden. Fibernätet är i många fall nödvändig för att kunna utnyttja morgondagens digitala vårdtjänster, vilket gör sjukvården mer tillgänglig, till exempel. Arbetslivet underlättas då möjligheterna till distansarbete ökar, vilket gör att landsorten vitaliseras. Fibernätet minskar avstånd mellan människor, helt enkelt, säger Niklas Nordström.

IP-Only har åtagit sig att i samarbete med Luleå kommun genomföra fiberutbyggnad i Råne älvdal, Bjurådalen samt flera byar i sydvästra kommundelen (Klöverträskbygden). Utöver det finns flera landsbygdsbyar som kan bli aktuella enligt IP-Only.

– Redan i dag ser vi en stor efterfrågan i Luleå då nära hälften av de tillfrågade har anmält intresse för fiberanslutning. Det är en bra start, men vi är inte nöjda. Vi, precis som Luleå kommun, vill att alla ska få morgondagens digitala möjligheter. Hundra procent är målet, säger Mats Olofson, senior affärsutvecklare på IP-Only.  

Kontaktpersoner:

Niklas Nordström, kommunalråd Luleå kommun, 070- 497 36 62

Mats Olofson, senior affärsutvecklare IP-Only, 0731-211 116