Cykelforum – vintercykling i Luleå

lördag 18 november kl. 11-15 – Kulturens Hus

Luleå Kommun bjuder i år in till Cykelforum. Temat är vintercykling och förhoppningen från arrangörerna är att inspirera och motivera fler att cykla på vintern. – Ambitionen är att vi ska inspirera fler att använda cykeln året runt och att vi tillsammans kan göra Luleå till en bättre vintercykelstad, säger Lenita Ericson, Luleå kommun.

Cykelforum genomförs som ett led i kommunens cykelplan där målet är att kraftigt öka andelen resor med cykel. Forumet innebär en faktisk möjlighet att gemensamt främja tillgängliga, framkomliga, hälsosamma, miljövänliga och mänskliga städer. Genom att samla medborgarna tillsammans med de bästa aktörerna inom fältet ges möjlighet att ta utvecklingen till nästa nivå. Luleå som är medlem i Svenska Cykelstäder arbetar ständigt med siktet mot framtiden och med en kvalitetsmärkning på att man tillhör de bästa aktörerna inom cykling.

– Vi vill visa att vi menar allvar med våra ambitioner för mer tillgängliga, framkomliga, hälsosamma, miljövänliga och mänskliga städer, säger Lenita Ericson, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Avsikten med Cykelforumet är att samla cykelentusiaster och vardagscyklister i ett gemensamt forum där det erbjuds möjlighet till samtal och nya möten. Föreläsare, forskare och utställare kommer att lyfta frågor och inspirera till att cykla även på vintern. Bland föreläsarna kan nämnas Anna-Karin Lindqvist och Håkan Hjort.

Anna-Karin Lindqvist är tidigare elitidrottare och sjukgymnast i Svenska simlandslaget och den svenska truppen till OS i Sydney och Aten.
Hon har doktorerat vid Luleå Tekniska Universitet och är författare till boken "Hälsovägledning - från ord och tanke till handling". Anna-Karin kommer bl. a. att berätta om en framgångsrik pilotstudie om barns aktiva skoltransporter i Luleå samt hur det går till när människor gör hälsosamma beteendeförändringar

Håkan Hjort är äventyrsfotograf med kalla klimat som specialitet. Kallaste fotograferingen var en dag i Resolute Bay i Kanada med fotografering i - 64C med vindfaktorn inräknad. Håkan har gjort flertalet vinterturer, inte bara på skidor eller snöskor, utan även med fatbike. På Cykelforum kan du lyssna och se bilder från Håkans vintercykeläventyr.

• Lenita Ericson, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.
    0920 45 37 24 Mobil: 072 - 725 10 24
  • Helena Lindvall Projektledare - Hållbart resande, Stadsbyggnadsförvaltningen
    0920 45 38 16 lindvall@lulea.se
  • Per Westermark Trafikingenjör, Stadsbyggnadsförvaltningen
    Tfn:0920 - 45 44 20 Mob: 072 - 45 02 691 westermark@lulea.se

Bakgrund:
Stadsbyggnadsnämnden beslutade under 2016 att ge Stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att årligen genomföra ett cykelforum i samverkan med andra aktörer. Luleå kommun har för avsikt att kraftigt öka andelen resor med cykel och har därför antagit en cykelplan 2014-2020.
En av strategierna i cykelplanen är att det ska höras, synas och kännas att Luleå är en cykelstad. Ett led i en sådan strategi är att ha fortlöpande dialog med medborgarna och näringslivet i Luleå om cykelfrågor. Att tillsammans med fastighetsägare, föreningar, medborgare och övrigt näringsliv skapa ett årligt återkommande forum där cykelfrågorna är i fokus bidrar till att utveckla Luleå som cykelstad.

Läs mer: Cykelforumlänk till annan webbplats i Luleå 18 november 2017