Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Foto: Susanne Lindholm

Rekordsommar - 37 000 personer besökte Gammelstads Visitor Centre

I sommar har kommunens Visitor Centre i Gammelstad uppmätt rekordnivåer i antalet besökare. Under perioden maj till augusti har vi haft 37 686 besökare totalt, att jämföra med 27 000 besök under ett helt år 2014.

Ökningen beror bland annat på att ett nytt reseföretag börjat lägga in Gammelstad som ett stopp på vägen under sina bussresor. I sommar har det kommit två busslaster tyska turister per dag till världsarvet.

- Det känns fantastiskt kul att det bara blir fler och fler besökare varje sommar, säger Jennifer Wikström, samordnare på Visitor Centre.

Redan i fjol var besökarantalet uppe i 33 000 personer, men nu i sommar har det alltså varit en 13-procentig ökning.

300 guidade visningar av världsarvet
Gammelstads kyrkstad är ett populärt besöksmål för både långväga turister och lokalbor. Mitt i kyrkstaden finns Gammelstads Visitor Centre. Där kan man få information, köpa souvenirer, besöka utställningen om kyrkstadens historia samt även följa med på en guidad visning av kyrkstaden tillsammans med en av våra guider.

Visitor Centre har under maj till augusti även erbjudit guidade drop-in visningar och bokade visningar av kyrkstaden. Totalt har 300 guidade visningar genomförts under sommaren där sammanlagt 2 290 personer har varit med på någon typ av guidning och lärt sig mer om vårt kulturarv.

- Det känns speciellt roligt att så många gått på guidad visning. Gammelstad är en väldigt vacker plats men det är när man lär sig om platsens historia den verkligen kommer till liv, säger Jennifer Wikström.

Visitor Centre fortsätter att hålla öppet under hösten och vintern. Även om sommaren är högsäsong börjar antalet besökare öka även under vintersäsongen.

Kontakt: Jennifer Wikström, samordnare Gammelstads Visitor Centre, 0920-45 52 86 eller jennifer.wikstrom@lulea.se