Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Summering av Luleå Hamnfestival 2017

Luleå Hamnfestival 2017 är över för den här gången. Vi ser tillbaka på en vecka som började med regn, stormvindar och stora utmaningar för alla oss som arbetade. Men lagom till torsdagens Rix FM Festival sprack himlen upp och den norrbottniska solen kikade fram. Det ledde till publikrekord vid Norra Hamnscenen som sedan fortsatte med tre dagars folkfest i Luleå centrum.

Vårt uppdrag är tydligt – vi ska skapa en festival för ALLA luleåbor. Det innebär att vi ska arbeta tillsammans med kommunens förvaltningar och bolag, kulturliv, näringsliv och föreningsliv för att alla ska känna att det finns något för dem under festivalens fyra dagar. Och vi känner att vi är på väldigt god väg. Från torsdagens seniordans på Kulturcentrum Ebeneser till lördagens eufori när barnens favoriter Dolly Style klev upp på Norra Hamnscenen. Från de små, intima spelningarna på befintliga restauranger till välfyllda restaurangtält med nischade koncept. Från veteranbilsutställning på Storgatan till mettävling för barnen i Norra Hamn. Från en fullproppad Stadspark där VildaKidz med vänner bjöd på gratis familjeaktiviteter till tivoliområdet med hissnande attraktioner. Från nationella storheter som Titiyo på Norra Hamnscenen till lokala akter med framtiden för sig på Diös Cityscen. Luleå Hamnfestival 2017 innehöll verkligen något för alla.

I år har vi arbetat hårdare än någonsin tillsammans med Polisen, vaktbolag och frivilligorganisationer för att skapa en tryggare festival. I samarbete med RFSU Luleå har vi utbildat personal och skapat aktiviteter för att lyfta frågor om könsnormer, attityder och bemötande. De tråkiga nyheterna om sexuella ofredanden, misshandel och onykterhet efter fredagen och lördagen gör oss bara än mer övertygade om att detta arbete är oerhört viktigt att fortsätta med i framtiden. Att samla 130 000 människor i Luleå centrum under några få dagar gör självklart att vi koncentrerar alla samhällets problem till vårt festivalområde. Därför tar vi också chansen att använda denna plats som ett forum för att diskutera dessa problem. Vi vill tacka alla som har hjälpt till och vi ser fram emot att fortsätta arbetet mot vår nollvision för brott mot tryggheten.

Avslutningsvis - tack till alla tusentals människor som hjälpt till på så många olika sätt. Och tack till alla som festade, hade roligt och skötte sig under den här veckan! Nu ska vi sätta oss ner och påbörja arbetet med att göra Luleå Hamnfestival 2018 ännu bättre.

Robin Lindquist, projektledare

Leif Renholm, projektledare

Ytterligare information lämnas av Robin Lindquist, mobil 070-546 31 50

eller Leif Renholm, mobil 070-529 49 57