Avtal för elbussar i Luleå klart att skrivas på

På tisdag, den 27 juni kl. 15.00 skrivs avtalen för fem nya elbussar mellan Luleå kommun och det finska företaget Linkker. Bussarna ska från hösten 2018 trafikera linje 6, som går mellan Porsön och Kronan, och blir därmed den första elbusslinjen i Luleå och även den nordligaste elbusslinjen i Europa.

PRESSINBJUDAN

Vill ni veta mer och vara med och ta första steget mot ett fossilfritt Luleå är ni varmt välkommen att delta vid signeringen av avtalen som skrivs i Stadshuset, våning 9, tisdag 27 juni kl. 15.00.
Vi tar emot er kl. 14.50 vid receptionen och följer er upp till våning 9. De medverkande är tillgängliga för intervjuer efter att avtalen signerats.

- Kommunens ambition är att kollektivtrafiken till 75 % skall bli fossilbränslefri till 2020, säger Lenita Ericson, Luleå kommun.

- Vi är oerhört glada och förväntansfulla att vi kan erbjuda luleåborna
en elbusslinje vilket är ett viktigt steg i vår hållbara utveckling, säger
Karl-Johan Gramner, vd LLT

- Linkkers bussar rullar redan i reguljär trafik i Helsingfors och Åbo i Finland, samt i Köpenhamn i Danmark. Dessutom testas för tillfället bussar i storstäder runtom i Europa, bland annat i Moskva, Berlin, Köln och Lyon, säger Peter Sandin från Linkker.

Tillverkningen av de fem bussarna sker i fabrik i Sastamala mellan Åbo och Tammerfors och leveransen till Luleå kommun börjar i maj 2018. Bussarna har en kapacitet på 43 sittande och 33 stående passagerare. För den som vill surfa eller ladda mobilen är bussen är utrustad för detta. Luleå Energi möjliggör laddinfrastruktur och förser bussarna med förnybar el. Laddstationerna levereras av Polska Ekoenergetyka och är kompatibla med flertalet elbussleverantörer.

- Vi på Luleå Energi är mycket stolta och glada över att medverka i möjliggörandet av en än mer hållbar och fossilfri busstrafik i Luleå,
säger Anneli Sjömark, vd Luleå Energi.

- Laddare som placeras i Luleå måste vara robusta, liksom- frost och fuktbeständiga. Vi har redan laddare i Finland men de i Luleå blir våra nordligaste. Projektet visar att elbussar är lämpliga för alla klimat och vi är glada över att våra laddare kan bidra till att bevisa det, säger vice vd för Ekoenergetyka Maciej Wojeński.

Medverkande:

Information:

Projektledare Elbussprojektet, Stadsbyggnadsförvaltningen Jenny Widmark
0734 12 64 60 eller jenny.widmark@lulea.se

Övriga frågor:

Eva Sundgren, Kommunikatör Stadsbyggnadsförvaltningen - Luleå Kommun
070 338 96 95, eva.sundgren@lulea.se

Läs mer på www.lulea.se/elbusslänk till annan webbplats