Pressinbjudan - Möt Luleås första fristadskonstnär, journalisten Haile Asmerom

På fredag 5 maj bjuder kulturförvaltningen till pressträff med kommunens första fristadskonstnär. Efter en lång tid i landsflykt är nu den eritreanske journalisten Haile Asmerom i Luleå.

När: Fredag 5 maj kl 09.30
Var: Kulturens hus, VIP-rummet, plan 5
Medverkande:
Haile Asmerom (pseudonym) fristadskonstnär, Elisabeth Dyvik, programdirektör Icorn, Yvonne Stålnacke, kommunalråd, Åke Broström, kulturchef, Jan Olofsson, fristadssamordnare
OBSERVERA! På grund av säkerhetsläget för vår fristadskonstnärs familj kan han inte gå ut med sitt riktiga namn och bild. Efter pressträffen finns möjlighet att arrangera icke identifieringsbara foton med honom.

Efter flera år i landsflykt får nu den eritreanske journalisten Haile Asmerom en fristad i Luleå. Under två år gästar han staden och vill under den tiden skriva en roman och skapa nätverk i Luleås kulturliv.

Vi välkomnar nu media att träffa vår fristadskonstnär. Efter pressträffen kommer det även finnas möjlighet för korta enskilda intervjuer med alla medverkande. Det finns även tid för att fota/filma fristadskonstnären, men enbart icke identifieringsbara bilder.

Vad är en fristad?

Luleå kommun vill förhindra att en viktig röst tystnar.

Att vara fristad innebär att en författare, journalist, konstnär, musiker, bloggare, artist, filmskapare eller annan kulturutövare som är utsatt för förföljelse i sitt hemland får ett tvåårigt stipendium, fri bostad i kommunen samt nätverk och skydd för att kunna fortsätta sitt arbete.

Skyddsbehövande konstnärer kan ansöka om fristad via den internationella organisationen Icorn, International Cities of Refuge Network, som sedan 2006 hjälper dem att hitta en fristad bland ett 60-tal städer över hela världen.

Luleå kommun är sedan 2016 Sveriges nordligaste fristad.

Kontakt: Jan Olofsson, fristadssamordnare, jan.olofsson@lulea.se eller 073-846 53 00