Jubileumsdagen den 7 december – festligt avslut av det gångna jubileumsåret

Världsarvets 20-årsjubileum har uppmärksammats under hela året med utbildningsinsater, konserter, föreläsningar, utställningar, byggnadsvårdsprojekt, lyktvandring och mycket mer. På onsdag den 7 december ställer vi till fest för att runda av jubileumsåret.

Program för Jubileumsdagen, onsdag den 7 december:

Kl 10-13 Kulturens Hus

10.30-11.30 Lilla salen

• Världsarvets villkor - föreläsning med Jan Turtinen, utredare på Riksantikvarieämbetet

10.00-13.00 foajén, Olga Bard och plan 4

• Gammelstad 360°

• Utställningen 20 år som världsarv

• Vinnarbilden i fototävlingen

• Bildspel från jubileumsåret

• Visit Luleås och Visitor Centres filmer om världsarvet Gammelstads kyrkstad

• Pärlplattor av Mariebergsskolans och Öhemsskolans elever. Avtäckning av konstverket med alla elever närvarande.

• Ta del av information om kommande byggnadsvårdsprojekt, vägverkets planerade trafikåtgärder.

• Testa Anno 1500 i foajén

Dessutom finns Friluftsmuseet Hägnan, Visitor Centre och Kyrkstugeägarföreningen på plats.

12.00-12.30 foajén Premiär för VR-upplevelsen Anno 1500

Testa den redan omtalade VR-upplevelsen Anno 1500. Med teknikens hjälp förflyttas man 500 år bakåt i tiden för en historisk upptäcktsfärd längs Hamngatan i Gammelstads kyrkstad.

Invigningen av Virtual Reality-upplevelsen Anno 1500 sker kl 12, men den som vill kan börja titta redan kl 10. I Kulturens hus finns två VR-stationer där man i den ena kan uppleva hela Anno 1500 under 15 minuter för 30 kronor. I den andra stationen kan man se en kortversionf utan kostnad.

bild Anno 1500

bild 2 Anno 1500

Kl 14-14.30 kyrktorget i Gammelstad

Landshövding Sven-Erik Österberg och kommunfullmäktiges ordförande Maritha Meetz avtäcker världsarvsplakett, Kyrkstugeägarföreningen bjuder på varm glögg och pepparkakor, musik med Mariakören och Teen Gospel under ledning av Lennart Johansson, lucköppning av adventskalenderns lucka nummer 7.

Kl 15-16 Nederluleå kyrka

• Jubileumsceremoni i kyrkan, ”Musik genom tiderna” med Stefan Olofsson och Andreas Söderberg,

• Tal av Landshövding Sven-Erik Österberg, kommunfullmäktiges ordförande Maritha Meetz och Jan Turtinen från Riksantikvarieämbetet,

• Årets nyckelbärare koras.

Kl 16-18 Visitor Centre

• 16.00 Öppet hus på Visitor Centre med kaffe och tårta.

• 16.30 Gratis lyktvandring.

Kl 18-18.30 Nederluleå kyrka

Veckomässa.

Kl 18-21 Petrigården i Gammelstad OBS! Biljett krävs.

Jubileumsfirande, mingelbuffé, framträdande med Kyrkbyns intresseförening, Vinnare av fototävlingen, musikunderhållning med Gunilla Andersson och Stellan Backman.

Tid: onsdag 7 december

Plats: Kulturens hus, Nederluleå kyrka, Kyrktorget i Gammelstad, Visitor Centre i kyrkstaden.

Kontaktperson Erik Enström, projektledare 20-årsjubileet, 070-875 29 88

20-årsjubiléet för världsarvet Gammelstads kyrkstad firas hela 2016.

www.lulea.se/gammelstadlänk till annan webbplats kan man läsa mer om de olika arrangemangen som anordnas i anslutning till firandet.