Luleå tredje bästa kommun i Norrland

När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Sverige hamnar Luleå kommun i topp i länet och placerar sig som tredje bästa kommun i Norrland.
– Det här är ännu ett kvitto som visar att vi är på rätt väg, säger Niklas Nordström, kommunalråd.

Svenskt Näringsliv har årligen sedan 2008 mätt och rankat företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Under den perioden har Luleå klättrat från plats 170 till plats 77 i landet, vilket är den bästa placering som Luleå har fått. Rankingen bygger på statistiska fakta samt på enkätsvar från företagen i respektive kommun.

Bäst betyg får Luleå kommun för tillgången till tele- och IT-nät med en sjätteplats bland landets 290 kommuner. Sämst betyg får Luleå för konkurrens av kommunens verksamheter där man hamnar på plats 209.

– Luleå kommun har under de senaste åren visat en framsynt vilja att öppna upp för konkurrens på områden som inte är kommunal kärnverksamhet, till exempel sin fastighetsförvaltning. Det ser vi som ett steg i rätt riktning som gynnar företagandet i regionen, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv.

– Genom att våga tänka nytt skapar vi ett attraktivare företagsklimat i Luleå. Det stärker kommunens tillväxt vilket ytterst gynnar våra medborgare. Om det går bra för Luleå går det också bra för alla som bor och verkar i kommunen. Svårare än så är det inte, säger Niklas Nordström, kommunalråd.

Ytterligare kommentarer lämnas av Niklas Nordström, mobil 070-497 36 62 eller Jan-Olov Nordström, mobil 070-559 36 63.