Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Bahur Ghazi med arabisk luta ”Oud”. Foto: Soblue Weina.

Från världsarv till världsarv – svensk och internationell musik

Som en del i världsarvet Gammelstads kyrkstads jubileumsfirande arrangeras en kväll med folk- och improvisationsmusik på friluftsmuseet Hägnan. Det blir även marknad, hantverk, folkmusik, trollkonstnären Leo och latinamerikansk mat. Dessutom visar vi två dokumentära kortfilmer av Amer Ali: Barndomsminnen och Från döden till livet. Och det är fri entré.

På scenen:

18.00 Smått och Grått (som ersätter Luleå hembygdsgilles spelmän)

19.15 Evighetens orkester

20.30 Bahur Ghazi med vänner

 

Virtuosen Bahur Ghazi

Den internationellt renommerade musikern Bahur Ghazi är en virtuos på Oud eller arabisk luta som det också kallas. Efter flykten från krigets Syrien är han numera bosatt i Schweiz. I projektet ”Palmyra” har Ghazi samlat några av de främsta musikerna från folk- och improvisationsmusikscenen. Tillsammans med flamencodansösen Sheila Runa turnerar de runt Europa.

Med konserten ”Palmyra” vill Bahur Ghazi och hans musiker belysa det som händer i Syrien och skapa gemenskap och samförstånd genom musiken.

Ruinstaden Palmyra är ett av de hotade världsarv som idag kämpar för sin existens och under kvällen kan man bidra till dess bevarande genom en gåva till Unesco.

Kvällen arrangeras i samarbete med ABF.

Bildtext: Bahur Ghazis orkester och flamencodansare. Foto: John Flury.