Norrbotten visar vägen mot bättre integration

Under tisdagen på Almedalsveckan fördes ett samtal om hur vi lyckas med integrationen och får fler att stanna, integreras och jobba i Norrbotten. Då lanserades också en modell för bättre integration där Somalia Bandy från Borlänge, Luleåföretaget StudentConsulting och Norrbotten stod som avsändare.

– Somalia Bandy har blivit en viktig symbol för integration i Sverige och deras resa från flyktingar till bandy-VM har inspirerat många. Vi har hittat en integrationsmodell som fungerar där föreningslivet skapar mötesplatser och hjälper nyanlända att snabbare integreras i svenska samhället genom föreningsaktiviteter. Vi är i full gång och sprider denna modell i Norrbotten och Sverige, säger Tobias Lindfors, vd och grundare StudentConsulting.

Modellens utgångspunkt är att skapa naturliga mötesplatser genom föreningslivet och med fokus på att snabbt lära sig det svenska språket. Goda exempel lyftes från Nordkalotten (Luleå), Pite Havsbad (Piteå) och Borlänge.

– I slutändan handlar det om att få ut människor i ett arbete och att detta ska ske i en snabbare takt än vad det hittills gjort. Föreningslivet, utbildning och matchning är vägen till jobbet och därför är den här satsningen jätteviktig, säger Tobias Lindfors, vd och grundare StudentConsulting.

Även Norrbottens idrottsförbund fanns på plats och pratade om det jobb som de gör för att stötta föreningar med integrationsarbetet.

– Om vi tittar på statistiken så ser vi att mer än hälften får jobb via sitt personliga kontaktnät. Föreningslivet erbjuder både möten, träning av det svenska språket och att kontaktnät och är därmed en viktig del i integrationsarbetet, säger Daniel Nilsson, integrationssamordnare Norrbottens Idrottsförbund.

Luleå tekniska universitet lyfte fram universitetets roll och vad aktuell forskning visar som framgångsfaktorer.

– Forskning visar att olika tankesätt är grunden för utveckling och innovation. Nu har vi i Sverige goda möjligheter att ha ett samhälle med just detta mångfaldsperspektiv. För att mångfalden ska bli den framgångsfaktor som den har potential att bli så krävs det en gemensam målbild, ett gemensamt språk så att man kan kommunicera med varandra och en gemensam kultur. Universiteten spelar en viktig roll i detta arbete, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektor Luleå tekniska universitet.

Integration är en av de frågor som diskuterats flitigast under årets Almedalsvecka. För Norrbotten är frågan kanske extra viktig då en av Norrbottens största utmaningar är att länet behöver fler invånare för att klara framtidens utmaningar.

– Problemet uppe hos oss är att om integrationen tar för lång tid så flyttar folk söder ut. Jag upplever att det stora problemet i asylprocessen är frustrationen som blir för att man inte är sysselsatt. Därför tycker jag att det är ett fantastiskt exempel det vi har sett idag med Somalia Bandy, men även de andra exempel som har lyfts. Integrationen blir enklare om man känner sig som hemma, får kompisar och det kan leda till ett jobb och att man blir kvar, säger Sven-Erik Österberg, landshövding Norrbotten.

Kontaktperson:
Anna Degerman, tillväxtchef Luleå kommun
anna.degerman@lulea.se

Tobias Lindfors, StudentConsulting
tobias.lindfors@studentconsulting.com

Bilder finns att hämta här (dropbox)länk till annan webbplats