Minskad tågtrafik hotar besöksnäringen

Trafikverkets utredning om nattågstrafiken på Norrland öppnar för en drastisk minskning i trafiken. Med anledning av detta hölls ett samtal på tisdagen under Almedalsveckan.

– Besöksnäringen i vår region är en framgångssaga. Vi har fördubblat omsättningen från 2000 och fram till nu. Vårt mål är att vi ska fördubbla omsättningen igen på 10 år, från 2010 till 2020 ska vi gå från 4,1 miljarder i omsättning till 8,2 miljarder kronor. Idag omsätter besöksnäringen i denna region 5,8 miljarder kronor så vi är på god väg. Tillgänglighet till och inom destinationen är en affärskristisk faktor för att nå vårt mål säger Erica Matsson, vd Swedish Lapland.

Deltog i debatten gjorde bland annat Erica Matsson, vd Swedish Lapland, Magnus Ling, Svenska turistföreningen, Sven-Erik Österberg, landshövding Norrbotten, Kurt Bratteby Svenska Institutet.

Alla aktörer är överens om att färre tåg skulle vara att sätta käppar i hjulen för en växande besöksnäring med stor betydelse för den regionala tillväxten.

– Vår miljö är unik för de allra flesta människor som inte bor här och det är ännu mer unikt för människor från Europa eller om vi tittar på en internationell bas. Det finns en enorm potential, det handlar främst om att bygga ihop systemen så att detta fungerar och en del i detta är tågtrafiken. Nattågen är väldigt viktiga inte minst för skidturismen, säger Sven-Erik Österberg, landshövding Norrbotten.

Enligt Trafikverket utredning finns tre alternativ för framtiden, varav två handlar om minskad trafik. Den samlade besöksnäringen ser bara ett alternativ; fortsatt två nattåg per dygn året om. Färre tåg kommer att göra det svårare att besöka de svenska fjällen och turistorterna i norr. Trafikverkets utredning är nu ute på remiss och verket ska ta beslut i oktober. Einar Schuch, regionchef Trafikverket deltog i seminariet och han poängterade att utredningen presenterar tre olika alternativ som man inte tagit ställning till.

– Vi vill föra en dialog kring detta innan vi fattar beslutet och det är vad vi just nu gör. Vi kommer att fatta ett beslut vid årsskiftet, säger Einar Schuch.

Crister Fritzson, vd SJ var också på plats och på frågan om nattågstrafiken på Norrland var en upphandling som de ville ha svarade han:

– Absolut, vi tar gärna det uppdraget.

Kontaktperson:

Erica Matsson, vd Swedish Lapland Visitors Board

Bilder hittas på dropbox.länk till annan webbplats