Invigning av Södra strand 20 juni

Tid: Måndag 20 juni 2016 kl. 12.00
Plats: Södra strand, Södra hamnplan i Luleå centrum. Vi håller till på betongytan vid fotoutställningen.

Nu på måndag 20 juni är det premiär för Södra strand på Södra hamnplan i Luleå centrum. Vi bjuder in till pressträff med invigning av årets upplaga av Södra strand – en plats för liv och rörelse, tillgänglig för alla. Ni kommer att få en presentation av vad som händer på Södra strand under sommaren och sedan ta del av Fotografiskas ”Ikoner – En utställning om att få finnas”.

På plats finns:

• Lenita Ericson, ordförande Stadsbyggnadsnämnden Luleå kommun
  • Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun
  • Andreas Eriksson, ansvarig för Sportoteket, Fritidsförvaltningen Luleå kommun
  • Elisabeth Ten Hoeve, enhetsansvarig och barnbibliotekarie Luleå bokbussar
  • Åke Broström, kulturchef Kulturförvaltningen Luleå kommun
  • Helena Rex, Fotografiska
  • Familjer från Svenska Downföreningen Norr
  • Sandra Erkki och Johanna Grimståhl, Meramedia, projektledare & initiativtagare till Södra strand
  • Arbetsledare och ferieungdomar som ansvarar för den dagliga verksamheten på Södra strand

För ytterligare information vänligen kontakta:
Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun
michael.ohman@lulea.se alt. 0920-45 39 63

Sandra Erkki, projektledare Meramedia
sandra@meramedia.se alt. 070-529 14 45

Om Södra strand

Södra hamnplan i Luleå förvandlades under sommaren 2015 till en oas mitt i centrum; Södra strand – en plats för liv och rörelse, tillgänglig för alla. På Södra strand möttes Luleåbor i alla åldrar över en fika eller genom aktivitet. Efter en solklar succé förra sommaren får Luleås egen city beach en fortsättning i sommar. Södra strand är öppet veckans alla dagar och erbjuder aktiviteter och bemannat café. Den dagliga verksamheten drivs av feriejobbande ungdomar som här får ett uppdrag med fokus på kommunikation, service och besöksnäring. Projektet är ett samarbete mellan Meramedia och Luleå kommun.

Aktuella öppettider sommaren 2016
20 juni- 21 augusti, alla dagar 09:00-16:30
Stängt Midsommarafton 24 juni.

Ikoner – En utställning om att få finnas

Öppet 20 juni – 21 augusti, dygnet runt.
Paus i utställningen 13-15 juli när Diggiloo gästar Luleå.

Fotoutställning ”Ikoner – en utställning om att få finnas” har uppmärksammats och hyllats internationellt. Genom ett unikt samarbete mellan Luleå kommun, Fotografiska och Meramedia har ett drömprojekt realiserats, och i sommar kommer Ikoner till Södra strand i Luleå.

Utställningen som öppnade 21 mars, på World Down Syndrome Day, är ett samarbete mellan Glada Hudik-teatern och Fotografiska i Stockholm där alla modeller i utställningens fotografier har Downs syndrom. Tanken är att ställa frågor om vilka roller personer med funktionsvariationer spelar i samhället, samt vilka drömmar som är tillåtna att förverkliga. Modellerna porträtterar olika historiska och mytologiska arketyper och ikoner genom tiderna. Genom 21 porträtt tar modeller med Downs syndrom plats i konsten, i samhället och i historien.