Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fortsättning för Södra strand i sommar

Efter förra sommarens succé är det nu klart att Södra strand öppnar igen den 20 juni. Det utlovas också en del nyheter.

Södra hamnplan i Luleå förvandlades under sommaren 2015 till en oas mitt i centrum; Södra strand – en plats för liv och rörelse, tillgänglig för alla. Trots det skiftande vädret var området ett populärt utflyktsmål för besökare i alla åldrar. Därför har kommunen nu beslutat om en fortsättning.

Utveckling av Södra strand

Mycket kommer att vara sig likt efter besökarnas önskemål. Sandstrand, kiosk, grillplatser, pingisbord, ytor för volleyboll, street basket och boule, konstgräs för bollek, bana för pumptrack och kickbike och möjlighet att hyra kajaker. Dessutom utvecklas konceptet med en del nyheter.

– Biblioteket flyttar in på Södra strand och kommer att låna ut böcker och sällskapsspel. En annan nyhet är utökad servering av enklare mat. Planeringen är i full gång och projektgruppen kommer gärna i kontakt med lokala aktörer som skulle vilja vara på plats med sin verksamhet, berättar stadsträdgårdsmästare Michael Öhman.

Brett utbud av aktiviteter

För att skapa liv och rörelse krävs de rätta förutsättningarna. Sportoteket och fritidsförvaltningen finns även i år på plats med sin verksamhet och lånar ut idrottsutrustning som Luleåborna har skänkt.

– Det var väldigt uppskattat ifjol då besökarna kunde ta del av platsens alla aktiviteter utan att behöva ta med egen utrustning. Totalt sett hade Sportoteket 4 028 utlån under sommaren 2015, säger Andreas Eriksson, projektledare Sportoteket, och fortsätter:

– Nu utvecklar vi verksamheten ytterligare. För att lyfta fram det lokala föreningslivet och uppmärksamma olika typer av idrotter kommer Sportoteket i sommar att arrangera aktiviteter varje tisdag eftermiddag, gärna i samarbete med föreningar.

Service och tillgänglighet

Tillgänglighet är viktigt för Södra strand. Ytan anpassas för att det ska vara lätt att komma fram med barnvagnar och rullstolar. Sittmöbler, bänkar och parasoller placeras ut, fria att använda av kioskgäster eller för medhavd picknick. Det kommer även finnas tillfälliga toaletter.

– Att kunna erbjuda denna typ av service är centralt för att turister ska känna att Luleå har ett positivt värdskap, säger Michael Öhman.

Precis som förra året drivs den dagliga verksamheten på Södra strand av feriejobbande ungdomar via arbetsmarknadsförvaltningen. De kommer att vara på plats under veckans alla dagar. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter blir att sköta kiosken och Sportoteket, svara på frågor och funderingar och inspirera till aktivitet.

Samarbete mellan kommun och näringsliv

Idén bakom Södra strand föddes på företaget Meramedia. De såg möjligheten att utveckla inspirerande mötesplatser i Luleå med hjälp av de feriejobb som erbjuds gymnasieungdomar. Kommunen hade samtidigt ett behov av att skapa aktivitet på det upprustade området Södra hamnplan, i första hand sommartid.

– Initiativet låg helt rätt i tiden och svarade bra på Luleåbornas efterfrågan på en centralt belägen mötesplats för människor i alla åldrar. Utförandet blev över förväntan och alla inblandade parter känner sig nöjda. Det här visar på att det tack vare ett tight samarbete mellan kommun och näringsliv inte är långt mellan idé och förverkligande i Luleå, konstaterar Lenita Ericson, stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Aktuella öppettider sommaren 2016

20 juni- 21 augusti, alla dagar kl 09.00-16.30.

För mer information kring Södra strand kontakta:
Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare, stadsbyggnadsförvaltningen Luleå Kommun
michael.ohman@lulea.se alt. 0920-45 39 63

Sandra Erkki, projektledare Meramedia
sandra@meramedia.se alt. 070-529 14 45

Frågor kopplade till Sportoteket på Södra strand:
Andreas Eriksson, projektledare, fritidsförvaltningen Luleå kommun
andreas.eriksson@fritid.lulea.se alt. 0920-45 46 00