Foto: Blamorama Productions

Nu är Luleås Austinkontor invigt

”Välkommen hem!”, var de inledande orden på Luleås kontorsinvigning i Austin och det var Austins borgmästare Steve Adler som talade.

– Vi har haft gemensamma projekt inom musik, våra universitet samarbetar och det finns många fler ställen där vi kan göra affärer tillsammans i framtiden. Det är dags att säga välkommen hem och det passar bättre nu än någonsin när Luleå har ett kontor här i Austin.

Niklas Nordström kommunalråd i Luleå fortsatte invigningstalet med att säga:

– Detta är ett samarbete mellan Luleå näringsliv, Luleå tekniska universitet och Luleå kommun för att ge fler, forskare, musiker och entreprenörer, möjligheten att göra samarbeten och affärer med Austin som partner.

Luleås Austinkontor ligger i kontorshotellet WeWork där företag verksamma inom framförallt tech och kreativa och kulturella näringar sitter.

– Kontoret är ett sätt att sätta ner flaggan i Austin och visa att vi är här på riktigt. Det är en plats som våra företagare kan komma till för att nätverka och göra affärer, säger Nicklas Larsson, affärsutvecklingschef Luleå näringsliv.

Invigningen lockade, förutom företagarna som sitter i WeWorks lokaler, drygt femtio personer från Luleå och Austin. Från Austin var det företagare, representanter från borgmästarens kontor och från den svenska ambassaden.

– Vi har haft ett samarbete med Austin i två år nu och det har skett samarbeten inom bland annat musik och kunskapsutbyte inom hälsovetenskap, spelteknik och kommunikationsteknik. Nu tar vi nästa steg i samarbetet och visar att vi har initierat något som ska växa, säger Anna Degerman, tillväxtchef Luleå kommun

Drygt tio personer från Luleå fanns på plats under invigningen, som befinner sig i Austin för att delta på Texas-EU Business Summit, en mässa för att främja affärer mellan Texas och Europa. Att öka medvetenheten om affärsmöjligheter mellan städerna är ett område som pekats ut särskilt i samarbetsavtalet.

– Om vi ska få till affärer mellan städerna så handlar det om att skapa möten mellan företag och visa upp affärsmöjligheterna, säger Robert Forsberg internationell handel Norrbottens handelskammare.

Luleå tekniska universitet har samarbetet med både företag från Austin och med Austins universitet, University of Texas inom bland annat spelteknik och hälsovetenskap.

– Vi är ett universitet med en stark internationell profil. Vi vill jobba med de bästa i världen inom de områden där vi är aktiva. Det finns ett antal olika områden där det finns styrkor i Austin som vi skulle kunna göra spännande saker tillsammans med och det försöker vi realisera genom detta samarbete, säger Johan Sterte, rektor Luleå tekniska universitet.

Frågan om när Austin kommer att ha ett kontor i Luleå kom givetvis upp och på den svarade Ben Ramirez, chef internationell handel, World Affairs Council of Austin:

– Vi håller på att undersöka vart Austin kan öppna ett kontor i Luleå. Jag skulle mer än gärna vara den som undersöker möjligheterna.

Den som vill ha mer information om hur kontoret kan användas eller vill boka kontoret kan kontakta Luleå näringsliv.

Fakta:

Luleå har haft ett samarbete med Austin sedan 2014. Grunden till samarbetet är att städerna har identifierat att man kan dra nytta av samarbeta och göra affärer med varandra. Några område har pekat ut särskilt och dessa är:

• Samarbete kring vetenskap, teknik och matematik för att utveckla nästa generations yrkesarbetare
  • Utbytespraktik mellan kreativa företag
  • Ökad medvetenhet om affärsmöjligheter.

Kontaktperson:
Anna Degerman, tillväxtchef Luleå kommun
anna.degerman@lulea.se

Ladda ner bilder: bilder.zip (8.9 MB)
Fotograf är Blamorama Productions.