Fyra slutspel i Luleå och #luleåvinner

När Luleås fyra ligalag i hockey och basket går till slutspel gör de gemensam sak med destinationsbolaget Visit Luleå och Luleå kommun. Under hashtagen #luleåvinner kommer klubbarna, besöksnäringen och kommunen att peppa varandra mot nya medaljer.

Sport är en del av Luleås själ och profil. Luleå Hockey, Luleå Basket och BC Luleå samlar storpublik på sina hemmamatcher. Vid bortamatcherna är de Luleås ambassadörer när de gästar de större städerna runt om i landet. Därför vill kommunen och näringslivet hänga på lite extra när det drar ihop sig.

I år är det fyra Luleålag i slutspel, både herrar och damer i hockey och basket. Alla tillhör toppen i respektive liga och nu stiger temperaturen. Under den gemensamma hashtagen #luleåvinner kommer klubbarna att tagga upp både sig själva och de andra Luleålagen.

Satsningen kommer även att synas på stan, på arenorna, i elitlagens egna kanaler och på kampanjportalen www.lulea.nu/luleavinnerlänk till annan webbplats samt på Luleå Airport. Dessutom blir det en tävling i sociala medier där man kan vinna en speciell guldbiljett till de olika lagens slutspelsmatcher. Under #luleåvinner kan även Luleåborna tagga sig, den är till för alla som vinner i Luleå.

Damlaget Luleå Hockey/MSSK är först ut i hetluften och inleder redan på torsdag (3 mars). De är nykomlingarna i slutspelsgänget, men tar sitt första guld redan i år, enligt Jens Tillman, coach för damlaget Luleå Basket. Hockeycoachen Fredrik Glader replikerar att basketdamerna måste vara skyhöga favoriter med två raka guld i bagaget. Allt är som det brukar vara. Det handlar om att lägga favoritskapet på någon annan.

Flest guldmedaljer har basketherrarna med sju svenska mästerskap. Coachen Peter Öqvist vet hur det är att vinna SM-guld med andra lag och satsar nu på sitt första i hemstaden. Luleå Hockey har gjort mängder av slutspel och coachen Joakim Fagervall tänker nu bärga klubbens andra SM-buckla.

-Det är fantastiskt att Luleå kan ha fyra topplag i slutspel, säger Jens Tillman och får medhåll av de andra coacherna. Det blir härlig stämning i stan, alla snackar sport och det är fest var och varannan kväll.

-Vi har Sveriges bästa basketpublik, säger Peter Öqvist. Och vi har Sveriges bästa hejaklack, kontrar Joakim Fagervall, Luleå Hockey. Det finns inga som kommer i närheten av våra Luleå Fans, varken på hemma- eller bortaplan.

Det blir massor av slutspelsmatcher i Luleå under de närmaste månaderna. Om alla fyra lag går till final kan det bli upp till ett 30-tal hemmamatcher i Luleås basket- och hockeytempel; Luleå Energi Arena respektive Coop Norrbotten Arena.

För Visit Luleå, som arbetar med besöksnäringen, är idrottslagen viktiga aktörer, som både drar besökare till stan och ökar omsättningen på hotell och restauranger.

-Idrottslagen ger energi och skapar affärer, som ger en positiv spiral i näringslivet. De bidrar till Luleås attraktionskraft, säger Jenny Hellman, vd Visit Luleå.

-De sportsliga framgångarna har stor betydelse för stolheten hos Luleåborna och marknadsföringen av Luleå som en växande stad, säger Anna Degerman, tillväxtchef i Luleå kommun. I fjol utsågs Luleå till både Årets tillväxtkommun och Sveriges bästa platsvarumärke. I år skulle det sitta fint med en eller ett par SM-medaljer.

Bild på Luleås fyra slutspelscoacher
öppnas i nytt fönster
Bildtext: Luleås fyra slutspelscoacher: Fredrik Glader, Luleå Hockey/MSSK, Peter Öqvist, BC Luleå, Joakim Fagervall, Luleå Hockey och Jens Tillman, Luleå Basket.

Karl-Henrik Dagman,
marknads- och kommunikationsansvarig, Tillväxtkontoret, Luleå kommun, 070-2517764

Heidi Parviainen,
kommunikatör, Tillväxtkontoret, Luleå kommun, 072-73 335 51