Ljusfestivalen skjuts upp till nästa år

I år får vi inte se ”Luleå i nytt ljus”. Den populära ljusfestivalen tar en paus och återkommer med förnyad kraft hösten 2016.

Den första ljusfestivalen i Luleå anordnades 2011 och lockade tusentals besökare att uppleva staden i nytt ljus. Sedan dess har ljusfestivalen varit ett uppskattat inslag i höstmörkret. Förra året provades konceptet höstfestival som innehöll ett bredare utbud av aktiviteter på temat ljus, eld, gemenskap och värme.

– Nu har vi bestämt oss för att gå tillbaka till det ursprungliga konceptet. Vi har också fått klartecken att det finns utrymme för en ljusfestival i nästa års budget, säger Michael Öhman på Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning.

Luleå i nytt ljus 2016 kommer att arrangeras i slutet av oktober och innehålla både ljusinstallationer och en ljus- och ljudshow. Att världsarvet Gammelstads Kyrkstad firar 20-årsjubileum nästa år kommer även att märkas under ljusfestivalen.

– Vi kommer att lysta upp centrala Luleå precis som tidigare, men planer finns även för kyrkstaden och kanske till och med för vägen dit ut, säger Michael Öhman.

Måhända kommer årets höst att kännas mörk och trist utan ljusfestival, men Michael Öhman är optimistisk:

– Ett uppehåll kan skapa en större efterfrågan och intresse för ljusfestivalen. Vi får också tid att planera för ett riktigt bra innehåll. Något för alla Luleåbor att se fram emot.

Michael Öhman, Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun, 070-629 39 63