Bra elevresultat och hög behörighet bland lärarna

Lärarnas riksförbund har sammanställt och analyserat den offentliga statistiken som finns tillgänglig inom fem områden för att jämföra hur bra skolan är i olika kommuner. Skolan i Luleå placerar sig på sjunde plats bland landets kommuner.

- Våra bästa resultat återfinns inom områdena höga elevresultat och hög behörighet bland lärarna, det känns tryggt, tycker skolchef Karina Pettersson-Hedman. Det är helt i överensstämmelse med vår målsättning att alla elever ska lyckas i skolan och nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling.

Rapporten visar att lärartätheten i Luleå är något högre än genomsnittet i landet. Jämfört med andra större kommuner är skillnaden i meritvärde för Luleås elever i årskurs 9, mellan bästa och sämsta skola, betydligt mindre. När det gäller skillnaderna mellan pojkars och flickors kunskapsresultat är de mindre än genomsnittet.Skolan i Luleå har en hög andel högskoleutbildade pedagoger, vilket också syns när det gäller området hög behörighet bland lärarna.

- Behöriga och kompetenta lärare är framgångsfaktorer för att garantera utbildningskvaliteten för våra barn och ungdomar, säger Carina Sammeli, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Bristen på behöriga och legitimerade lärare är stor i hela landet, många lärare går i pension samtidigt som få vill utbilda sig till lärare. Att lyckas rekrytera lärare i den omfattning som behövs framöver är en stor utmaning också för oss i Luleå.

Kontaktpersoner
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli, 070-619 33 38 carina.sammeli@skol.lulea.se
Skolchef Karina Pettersson-Hedman, 070 – 515 88 92
karina.pettersson-hedman@skol.lulea.se