Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Södra strand summerar

Under sommaren har Luleåbor och turister fått ta del av Södra strand, Luleås nyaste tillskott till sommarens många aktiviteter. Här har blandade åldrar och nationaliteter träffats för att njuta av det som sommaren bidragit med. De har sportat, solat och fikat, men framför allt umgåtts.   

Trots skiftande väder har besökarna ändå dykt upp. Det har varit allt från bara fötter i sanden, glassätande under parasollen till rullande hjul på betongen och paddlande kajaker i vattnet.

På sociala medier har vi sett hur människor med olika ursprung har kommit samman under basketkorgen och spelat bortom språkets gränser. Vi har tydligt märkt att många av våra gäster har varit ständigt återkommande, framförallt de små som ofta avslutat dagen med ”vi ses imorgon!”.

Södra strand har gett alla möjligheten att umgås och sporta och med Sportoteket på plats fanns inga hinder att testa på olika aktiviteter kostnadsfritt. Sportoteket kunde summera sommaren som mycket lyckad med 4028 registrerade utlån.

Även kiosken har haft full aktivitet och våra 22 feriearbetande ungdomar kunde räkna ihop 5 586 sålda glassar, 2 370 koppar kaffe och 1 733 drickor. Lägg där till alla picknickkorgar och lunchlådor som passerat stranden under sommaren.

Södra strand har fått mycket positiv feedback via sociala medier och bilder med hashtag ”södrastrand” har spridits som en löpeld under sommaren. Vi har kunnat se bilder och läsa om hur både befintliga- och utflyttade luleåbor samt turister har hyllat den nya mötesplatsen, palmerna och utsikten mot skärgården. För att inte tala om bilden med palmer och isbrytare som gillades 582 gånger och delades 21 gånger från Luleås facebooksida.

– Vi är nöjda med resultatet och ser positivt på Södra strands framtid. Vår målsättning och inriktning är att Södra strand får en fortsättning under nästa sommar, hälsar stadsträdgårdsmästaren Michael Öhman.

– Till dess utlovar vi en hel del nyheter och ser fram emot att få ta konceptet till nästa nivå” säger Södra strands projektledare Johanna Grimståhl.

Vi kan inget annat säga än att projektet Södra strand har lyckats med sitt ursprungliga mål: att skapa en plats för liv och rörelse, tillgänglig för alla.

Stranden rustas nu ner i takt med höstens intåg och vi tackar för denna premiärsommar!

Med vänliga hälsningar

Johanna Grimståhl med kollegor            
Projektledare Södra strand                        
Meramedia                                                
Johanna@meramedia.se                          
070 – 393 92 22                                      

Michael Öhman med kollegor 
Stadsträdgårdsmästare
Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun
Michael.ohman@lulea.se
0920-45 39 63