Krogar mot knark tar kampen mot knark på de sociala nätverken

Antalet mötesplatser på nätet växer och i takt med det även försäljning av droger på de vanligaste sociala medierna som facebook, instagram och KiK. Det är också på de sociala medierna som nätverket Krogar mot knark lanserar sin landsomfattande kampanj 29-30 maj. Där når man målgruppen 18-25 år. Närmare 90 procent av ungdomarna besöker dagligen ett socialt nätverk. 475 krogar i 50 kommuner välkomnar inte Affe, Brasse, Maja eller Lina in på krogen.

I kampanjen ingår en tävling på sociala medier där unga helt enkelt ska motivera varför de väljer att inte ta med sig Affe, Chuck och Brasse, Maja, Meta eller Lina till krogen. Namnen bygger på de namn som droganvändare använder. Förkortningarna står för amfetamin, hasch, marijuana, metamfetamin och Lina för kokain (dra en lina).

- Vi är allvarligt oroade över hur lätt unga idag helt öppet får tag på droger och alkohol på de sociala nätverken. Vi ser helt klar en trendförändring- det har hänt mycket de senaste åren men framförallt under förra året, säger Patrik Hellberg, polisinspektör i Luleå/Boden.

- Krogen är en betydelsefull arena för unga som i första hand förknippas med fest och nöje. Men krogen är också en plats där narkotika säljs. Vi vet att nyrekrytering är stor i krogmiljön. Därför är viktigt att krögare, polis och kommun tillsammans arbetar för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljön säger Maria Strömgren, samordnare för krogar mot knark i Luleå kommun.

- För oss krögare är Krogar mot knark en viktig del för att kunna erbjuda en tryggare krogmiljö för både personal och gäster. Tillsammans kan vi minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö. Det är en kvalitetsstämpel för oss att vi arbetar aktivt på våra krogar. Vi välkomnar inte Affe, Brasse, Maja och Lina in på våra krogar, säger krögarna Christer Andersson, O ‘Learys och Henrik Sandberg, Bishops Arms, Luleå.

För mer information ta kontakt med:
Maria Strömgren samordnare för nätverket Krogar Mot Knark i Luleå
Tfn 070-3709996

Om Krogar mot Knark
Krogar Mot Knark är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar och myndigheter i ett flertal kommuner. Genom Krogar mot Knark arbetar krögare, kommun och polisen tillsammans för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö.