Kulturminister Alice Bah Kuhnke om romsk inkludering

Konferensen ”Romsk inkludering – om rätten till innanförskap” vill uppmärksamma romers situation och väcka tankar och resonemang kring inkluderande och exkluderande normer. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) talar liksom den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag (FP). Konferensen äger rum den 22-23 april i Luleå.

Programmet består av föreläsningar, samtal, musik och film. Ett kort utdrag ur en ny dokumentär om Katarina Taikon kommer att visas. Arrangörer är Luleå kommun, Norrbotten läns landsting och föreningen Romanikvinnans rätt i samhället.

Förutom nuvarande och tidigare ansvarig minister deltar företrädare från Arbetsförmedlingen, Skolverket och Länsstyrelsen Stockholm.

-Det är ett fullspäckat program som lämnar utrymme för många intressanta diskussioner, säger projektledaren Katarina Parfa Koskinen.

-Särskilt glada är vi över att både Erik Ullenhag som har varit ansvarig för de nationella minoriteterna och Alice Bah Kuhnke som är det nu, kommer till konferensen.

En stor vikt ligger dock på romernas egna berättelser. Bland annat berättar Berith Kalander, vars mamma Hanna Brezinska överlevde förintelselägret Auschwitz, om hur det är att höra hemma i två läger. Simon Wallengren är kriminolog och ordförande i kulturgruppen för resandefolket, han pratar om hatbrott mot romer. Diana Nyman som ordförande i Romska rådet i Göteborg talar om inflytande för romer.

Och inte minst uppmärksammas Luleå kommuns arbete med romsk inkludering, där bland annat tre unga romer bygger broar mellan samhället och den egna gruppen.

-Vi hoppas att konferensen väcker intresse för romernas situation. Vi vill ge de som jobbar på kommuner, landsting och andra institutioner mer kunskap och redskap som hjälper dem i arbetet med romsk inkludering, säger brobyggaren Tanja Hagert som även är moderator på konferensen.

Konferensen romsk inkludering äger rum den 22-23 april 2015 på Nordkalotten Hotell & Konferens och riktar sig till politiker, anställda inom offentlig sektor, romer och intresserad allmänhet. Välkommen att bevaka hela konferensen! Det finns möjlighet till intervjuer vid ett pressmöte:

Tid:                                    22 april, kl. 12

Plats:                                  Nordkalotten Hotell & Konferens, Kallaxsalen

Medverkande:               Alice Bah Kuhnke, MP, kultur- och demokratiminister

Erik Ullenhag, FP, gruppledare Folkpartiet

Yvonne Stålnacke, S, kommunalråd Luleå kommun

Glenn Berggård, V, landstingsråd, Norrbottens läns landsting

Tanja Hagert, moderator, brobyggare Luleå kommun

Diana Nyman, ordförande Romska rådet i Göteborg, ledamot i kommissionen mot antiziganism

Simon Wallengren, ordförande i kulturgruppen resandefolket, kriminolog, ledamot i kommissionen mot antiziganism

Kontaktpersoner:

Tanja Hagert, romsk brobyggare, 0920- 45 43 16