Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Världsarvet Gammelstads kyrkstad uppmärksammas i Instagramevent

Lördagen den 18 april genomför de svenska världsarven ett gemensamt fotoprojekt som pågår hela dygnet. Under 24 timmar kan alla som vill ta bilder i världsarven och publicera dem på Instagram med taggen #endagivarldsarvet. Bilderna kommer att visas runt om i de svenska världsarven.

– Vi hoppas att så många som möjligt ska besöka Gammelstads kyrkstad under denna dag och sprida fina bilder av vårt världsarv, samtidigt som de passar på att njuta av en världsunik plats, säger Sara Vintén, världsarvssamordnare för Gammelstads kyrkstad.

– Genom detta event uppmärksammar de svenska världsarven tillsammans några av våra viktigaste natur- och kulturarv och lyfter det faktum att världsarven är en angelägenhet för alla.

I Sverige finns 15 världsarv på Unescos världsarvslistalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, spridda över hela landet och av olika karaktär; från Örlogsstaden Karlskrona och Radiostationen Grimeton i söder, till vildmarken Laponia och Gammelstads kyrkstad i norr.

Projektet #endagivarldsarvet startade redan 2013 och fick snabbt många deltagare och stor spridning. De bilder som taggas under dagen kommer att visas som ett liveflöde på skärmar ute på en del av de svenska världsarven.  Mer information om eventet finns på www.endagivarldsarvet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  

Kontaktperson
Sara Vintén, världsarvssamordnare, 0920-45 51 11, 070-331 51 11.
Till och med fredag kl. 13.

Visitor Centre i Gammelstads kyrkstad håller öppet lördag 18 april kl 12-15.

Fakta

Ett världsarv är ett av Unesco utsett natur- eller kulturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten och ska bevaras för all framtid. Det finns idag 1007 världsarv i hela världen, varav 15 finns i Sverige.

Den 18 april är ICOMOS internationella dag. ICOMOS är expertorgan åt Unesco i kulturmiljöfrågor och för världsarvskonventionen. För att lyfta denna dag organiserar föreningen ”Världsarv i Sverige” fotoprojektet #endagivarldsarvet.