Premiär för laddstationer i Karpen

Nu har även Luleå kommun sällat sig till skaran av svenska städer som erbjuder laddstationer för el- och hybridbilar. I dag installeras tekniken för åtta platser för el- och hybridbilar i Karpens Parkeringshus.

– Jag hoppas att den här satsningen på laddningsstolpar i Karpen kommer att bidra till att fler vågar ta steget till en elbil eller hybrid av något slag, säger tekniska nämnden ordförande Lenita Ericson då hon premiärprovar det nya systemet.

Elbilar och laddhybrider blir allt vanligare i Sverige. Under 2014 har marknaden ökat snabbt, och det finns idag över 7 500 laddbara fordon i Sverige. I Norrbottens län finns totalt 93 fordon, varav 25 rena elbilar och resten laddhybrider. Av dessa finns 40 fordon inom Luleå kommun. Fem är rena elbilar och resten laddhybrider.

Utbyggnaden av offentliga laddstationer har kommit igång på flera platser i landet, såsom nu senast i Luleå.

– Vi erbjuder folk med elbilar att kunna ladda bilarna medan de är ute och shoppar och det känns som en bra service som ligger rätt i tiden, säger Kid Larsson, produktionsledare för gata och trafik på kommunen.

I Norrbotten finns nu med de åtta nya platserna på Karpen totalt tolv platser för uppladdning av olika typer av el- och laddhybridfordon.

– Vi har monterat in teknik som gör att vi kan tillhandahålla både långsam laddning och den senaste generationens snabbladdning med 22 kW, säger Peter Hjälte, projektledare inom el.

För mer information se kommunens webbsida för miljösmart bränslelänk till annan webbplats. Där finns även bilder för fri användning i texter som har med sammanhanget att göra.

Kontaktpersoner:

Kid Larsson  0920 45 51 86

Peter Hjälte  0920 45 56 58

Lenita Ericson  072-725 10 24

För övrig information: Eva Sundgren, kommunikatör, tekniska förvaltningen.