Ljus och värme på Luleå Höstfestival

Den 30 oktober till 2 november arrangeras Luleå Höstfestival för första gången. Ett arrangemang i centrala Luleå med upplevelser och aktiviteter för hela familjen på temat ljus, eld, gemenskap och värme.

De fyra dagarna bjuder bland annat på eldshow, dans, sticktävling, utomhusbio med värmande glögg, norrskensföreläsningar, spökpromenad och mycket annat. Det blir utställningar med lysande och värmande installationer som Luleåborna själva får vara med och skapa. Vissa saker kommer Luleåborna att känna igen från tidigare års ljusfestivaler.

– Tre år i rad har vi arrangerat en renodlad ljusfestival. I år tar vi ett annat grepp med en höstfestival som innehåller ett bredare utbud av aktiviteter och mer delaktighet, berättar Luleå kommuns parkchef Michael Öhman.

Förutom Luleå kommun medverkar ett flertal aktörer under höstfestivalen, exempelvis Norrbottensteatern, Filmpool Nord, Norrbottens museum, Teknikens Hus, Vetenskapens Hus och studieförbund.

– Temat för Luleå Höstfestival är värme och gemenskap. När hösten är som mörkast är vårt mål att bjuda på ett ljusare och varmare Luleå, menar Lars Lindberg, Luleå Expo, som är projektledare för höstfestivalen.

Invigningen kommer att gå av stapeln torsdag kväll då också flera butiker och kaféer i centrum kommer att ha kvällsöppet. Under helgen pågår även mässan Luleå Expo Höst. Tanken är att de båda arrangemangen tillsammans ska locka besökare till Luleå.

Vad händer då med ljusfestivalen? Den tar en paus i år för att återkomma med nya krafter preliminärt 2015.

– Ljusfestivalen kräver stora resurser, både ekonomiska och personella. Tanken är att det vartannat år blir en höstfestival, och vartannat år en ljusfestival, förklarar Michael Öhman.

Mer information på www.lulea.se/höstfestival

Michael Öhman, parkchef, 070-629 39 63
Lars Lindberg, projektledare, 070-755 49 51

Sedan 2011 finns ett beslut i tekniska nämnden att det varje år ska genomföras ett höstevenemang. Syftet är att stärka stadens varumärke och attraktivitet, samt att skapa möteplatser för både Luleåbor och besökare även under den mörka tiden på året.