Luleå får nytt förtroende som Fairtrade City!

Lördag den 10 maj firas World Fair Trade Day världen över, den internationella dagen för rättvis handel. Då sätter tusentals människor världen över fokus på hur rättvis handel bidrar till fattigdomsbekämpning. I Luleå har vi lite extra att fira då vi nyss fått beskedet att vi har fått förnyat förtroende som Fairtrade City!

I Luleå kommun har vi ett fullmäktigebeslut på att vi enbart ska servera Fairtrade-märkt kaffe och te i våra verksamheter och i vår har vi tagit ett stort steg genom ett nytt avtal för inköp av kaffe, te och drickchoklad till våra kaffemaskiner. Avtalet innebär att vi från och med nu köper in enbart Fairtrade-märkt och ekologiskt kaffe till våra personalrum. Under 2015 går kommunens stora livsmedelsavtal ut och då ska vi upphandla ALLT kaffe, te och drickchoklad till ALLA kommunens verksamheter. Alltså förutom till personalrum kommer vi då även att upphandla Fairtrade- och ekologiskt kaffe till skolor, äldreboenden mm.

- Med Fairtrade City-diplomeringen och de nya avtalen har vi kommit en bra bit på väg och nu samlar vi krafterna för att jobba vidare med kommunens inköp och också utbud och konsumtion av Fairtrade-produkter i butiker, restauranger, på företag och i föreningar i Luleå som helhet, säger Yvonne Stålnacke, kommunstyrelsens ordförande.

Ökat intresse och försäljning av etiskt märkta produkter

Intresset för hållbarhet, och speciellt etiskt producerade produkter, har ökat starkt de senaste åren. Luleå är en av 62 Fairtrade-City kommuner i Sverige som jobbar målmedvetet för att kommunens inköp och utbud i butiker och på serveringar skall bidra till bättre arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige ökade 2013 med 29 procent och översteg två miljarder kronor.  En av framgångsfaktorerna är Fairtrade City-konceptet som bland annat innebär att kommuner väljer etiskt märkta varor vid sina inköp och arbetar med informationsspridning kring rättvis handel och etisk konsumtion.

Enorm kraft när det offentliga ställer krav!

Globalt finns nu fler än 1500 Fairtrade City-kommuner. Tillsammans med storstäder som Sydney, London, Paris och San Fransisco arbetar Luleå genom diplomeringen systematiskt med etisk upphandling och för att på lokal nivå sätta fokus på hur rättvis handel bidrar till fattigdomsbekämpning.

- Kraften hos 1500 Fairtrade City kommuner är enorm. När skolor, butiker, caféer och kommunhus världen över satsar på Fairtrade så gör det stor skillnad för de människor som producerat varorna. Kommunerna är med och bidrar till att miljoner odlare och anställda, inklusive deras familjer, får bättre förutsättningar för att skapa sig en ekonomisk trygghet och ett bättre liv, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

För mer information om Fairtrade City-arbetet i Luleå kontakta Lena Hedberg, e-post: lena.hedberg@sbk.lulea.se telefon: 0920-45 40 47.

För mer information om Fairtrade City på nationell nivå:

Fakta World Fair Trade Day

Den andra lördagen i maj varje år firas World Fair Trade Day. Dagen initierades för över 10 år sedan av World Fair Trade Organisation och firas idag av tusentals aktörer världen över.  Läs mer på www.wftday.com

I många av Luleås livsmedels-butiker lyfter man den här dagen eller veckan upp sina Fairtrade-varor lite extra – så spana efter dem när du handlar i helgen!