Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Lätt att handla och fika rättvist i Luleå!

Alltfler butiker, caféer och restauranger säljer eller serverar
Fairtrade-produkter i Luleå och utbudet av olika Fairtrade-märkta produkter fortsätter att öka! Fler och fler Luleåbor och handlare förstår hur viktigt det är att handla medvetet och både konsumtionen och utbudet av Fairtrade ökar i Luleå!

Luleå är en Fairtrade City vilket innebär att vi arbetar för att öka utbudet och konsumtionen av FT-produkter. För att hålla koll på utbudet gör vi varje år en inventering där vi undersöker hur många butiker, caféer, restauranger och hotell som säljer eller serverar Fairtrade-produkter och vilket utbud de har.

Och nu är årets inventering genomförd och resultatet är positivt! Fairtrade-utbudet i Luleås livsmedelsbutiker fortsätter att öka och fler caféer och restauranger än någonsin serverar Fairtrade-produkter. Det är alltså lätt att handla och fika rättvist i Luleå! En lista på vilka butiker, caféer, hotell och restauranger mm som säljer eller serverar Fairtrade finns på lulea.se/fairtrade

Viktigt att tänka på är dock att det inte är en heltäckande inventering av Luleås ALLA butiker, serveringsställen osv eftersom till det räcker inte arbetstiden till. De butiker och serveringsställen som inte finns med på listan men säljer eller serverar Fairtrade-produkter uppmanas att höra av sig till Luleå kommuns Fairtrade-samordnare!

Många tror kanske att Fairtrade-produkter är något man bara kan handla i kyrkor eller i specialaffärer som t ex Rättvisebutiken i Gunnarsbyn men så är det inte! Alla Luleås livsmedelsbutiker har Fairtrade-märkta produkter i sitt sortiment, några har fler och några har färre men alla har minst ca 30 och den butik som har flest har över 100 olika Fairtrade-märkta produkter (Coop Forum på Storheden).

När man pratar om Fairtrade tänker de flesta kanske på kaffe och chokladkakor men det finns många fler produkter än så! T ex kan man välja en Fairtrade-märkt drickchoklad (finns både på Ica, Coop och Willys) för att hjälpa till att i förlängningen minska barnarbete och trafficking med barn i Västafrika där den största mängden kakaobönor odlas. Andra Fairtrade-märkta produkter som finns i vår vanliga livsmedelsaffär är te, kryddor, frukt, socker, sylt, saft, godis, blommor mm. Tycker man om vin finns det numera ett stort antal Fairtrade-märkta viner på Systembolaget. Det finns även Fairtrade-märkt bomull och kläder att köpa men mest på nätet än så länge. 

Det är vi konsumenter som har makten att förändra villkoren för odlare och anställda i utvecklingsländer genom att köpa deras varor till rätt pris. Istället för att skänka pengar till välgörenhet kan man köpa t ex Fairtrade-kaffe som kanske kostar några få kronor extra och på så vis bidra till att odlare och anställda får betalt så det överstiger deras produktionskostnader och de kan leva på sitt arbete och barnen kan gå i skolan. Fairtrade-märkningen garanterar ett minimipris som överstiger produktionskostnaden till odlaren och en minimilön till de anställda vid odlingen. 

Läs mer på lulea.se/fairtrade och fairtrade.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta Fairtrade-samordnaren!