Kommunalråd i Luleå Karl Petersen tilldelas Uleåborgs-medalj nr. 41

Uleåborgs stadsstyrelse beslöt på sitt möte den 18 november 2013

Uleåborgs stadsstyrelse beslöt på sitt möte den 18 november 2013 tilldela kommunalråd i Luleå Karl Petersen Uleåborgs-medalj nr. 41 för hans förtjänster inom samarbete med Uleåborg och Bottenviksbågen samt för hans insatser för förstärkning av ett gemensamt och livskraftigt Norr. Inom sam-arbete som rör detta område - Europas nordligaste kompetens¬koncentration - har man verkställt projekt som är viktiga för båda regioner. Förutom Botten-vikens kompetensbåg har man också förstärkt samarbete inom stål- och gruvindustri samt turism och kultur. En synnerligen viktig del av samarbetet är koppling av Bottenviksbågen till EU:s transporteuropeiska nätverk TEN-T. Karl Petersen har haft en betydande roll i dessa gemen¬samma projekt. Hans insatser har också präglats av en stark tro på kommunalt samarbete, i synnerhet mellan Uleåborg och Luleå.

Uleåborgs-medaljen tilldelas kommunalråd Karl Petersen fredagen den 22 november 2013 kl. 17.00 i Kulturhuset i Luleå på Karl Petersens pensionsfest av stadsstyrelseordförande Riikka Moilanen och stadsdirektör Matti Pennanen.

Förslag angående tilldelning av Uleåborgs-medaljen görs i samråd mellan ordförande i stadsfullmäktige, stadsstyrelseordförande och stadsdirektör.

En numrerad Uleåborgs-medalj kan tilldelas personer eller samfund i Uleå-borg för förtjänster inom vetenskap, sport, konst eller annat kulturarbete, till samarbetspartners för långvariga och framstående insatser inom samhälls¬livet eller för betydande prestationer på nationell eller internationell nivå, eller i samband med ett betydande besök.

Uleåborgs-medaljen har designats av skulptör Riitta Helevä, och den togs fram stadens 385-årsjubileum till ära. Den första Uleåborgs-medaljen tilldelades år 1989. Den har tidigare tilldelats bl.a. rektorer vid Uleåborgs universitet Juhani Oksman och Lauri Lajunen, landshövdingar i Uleåborgs län, Finlands presidenter Martti Ahtisaari och Tarja Halonen, talmän i Finlands riksdag Matti Ahde och Paavo Lipponen, Kung Karl XVI Gustav av Sverige, manskören Huutajat osv.

För ytterligare information, kontakta:

Intressebevakningschef Kalervo Ukkola, tel. +358 44 7031120
PR-chef Anneli Korhonen, tel. +358 44 7031125