Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Unga medskapande i Ljusfestivalen via VÅGA

Tre personer har tagit chansen att via Luleå kommuns VÅGA-projekt ställa ut sina installationer under ljusfestivalen 31 oktober - 3 november. 

Den ena är Maria Hussami, en ung ännu oetablerad konstnär. De andra heter Maria Lendi och Kicki Fors.

– Utan VÅGA skulle jag aldrig kunnat få denna möjlighet, det är inte alltid man får möjligheten att visa en idé man har till en ljusfestival eller större kommunprojekt, säger Maria Hussami.

– Jag hoppade på möjligheten direkt med att visa mitt förslag och skrev en projektbeskrivning. Det var en bra lärdom att göra en projektbeskrivning, att se vilka mål jag hade och tänka ett steg längre än bara en skiss. Genom VÅGA-projektet så vågade jag tro på min idé och nu söker jag nästa stora utmaning, 

Myran som inspiration

Hussami har haft myran som inspiration och berättar hur hon kopplat detta till årets tema på Ljusfestivalen (återvinning och 75 000 Luleåbor). 

– Arbetsmyran är naturens egna återvinnare. Myran jobbar i en gemenskap, i en stack mot ett gemensamt mål. Detta ska spegla Luleå. 

– Allt började av en slump. Jag prövade göra en myra i papper, såg på VÅGA's facebook att de erbjöd deltagande i ljusfestivalen med en installation. Då började jag tänka att man kunde göra den större och i metall. Jag ville låta enkelheten tala, man kan med enkla medel ge illusionen av något större.  

Till minne av de som fallit offer för droger

Maria Lendi och Kicki Fors har ett annat syfte. De vill att unga ska få chansen att vara medskapande i den kreativa processen kring något som belyser ett stort samhällsproblem, drogmissbruk. Därför får unga chansen att vara med och skapa en stor måne i paviljongen i Stadsparken som ska vara klar till invigningen av Ljusfestivalen den 31 oktober kl 19. 

– Det känns jättebra att få chansen att utveckla sig mer som konstprojektledare och att engagera sig för unga. Jag har träffat många ungdomar som lever i en värld där deras anhöriga och vänner dött av missbruk. Så jag välkomnar alla unga mellan 16-30 år att komma mellan kl 14-18 fram till 31 oktober och vara med i skapandet. 

Maria Lendi påpekar att föreningen Mänsklig vision stöttar projektet.


Mer information om VÅGA projektet: https://www.facebook.com/VAGALuleaKommun

Kontaktinformation

Sofia Larsson, VÅGA projektet 072- 57 13 582, sofia.larsson@amf.lulea.se

Maria Lendi (månen) 076-773 29 22, marialendi@gmail.com

Maria Hussami (myrorna) 070-333 52 26, maria_hussami@yahoo.se