Det blir ljusfestival igen i Luleå

Tidigare års uppskattade ljusfestival kommer tillbaka även i år. Mellan 31 oktober och 3 november kan Luleåbor och besökare uppleva Luleå i nytt ljus.

Det är tredje året i rad som Luleå kommun arrangerar ”Luleå i nytt ljus”. Under fyra kvällar ska den populära ljusfestivalen åter lysa upp i höstmörkret och förhoppningsvis locka ut tusentals besökare i alla åldrar.

Årets innehåll

I ett promenadstråk från Stadshuset till Floras kulle kommer ett 20-tal olika platser och byggnader att ljussättas. Det blir både stämningsfyllda och underhållande ljusinstallationer. Till den senare kategorin hör en tio meter stor konstgjord blomsterkulle på Nytorget och en Gigantomat utanför Smedjan, en sorts fotoautomat som projicerar besökarnas porträtt på intilliggande husfasad.

Favoriter från förra året kommer tillbaka, som de dansande ljussatta träden på Flora kulle och hjärtegungan i Stadsparken. På Stadshuset kommer också en specialdesignad ljud- och ljusshow att projiceras, med föreställningar varje kväll.

En idé som just nu diskuteras är något som kallas ”Gerilla lighting”. En grupp ungdomar dyker upp på olika ställen och belyser tillfälligt en plats eller byggnad, för att sedan dra vidare till nästa mål.

Det planeras också för en spektakulär installation med lysande ballonger på Södra hamnplan. Ballongsamlingen kommer att bli uppåt 60 meter hög.

Invigning med kvällsöppet

Årets ljusfestival invigs torsdagen den 31 oktober kl. 19 utanför Stadshuset.  Flera butiker och kaféer i centrum kommer att ha kvällsöppet.

Kontaktperson:
Michael Öhman, parkchef, 070-629 39 63

Bilder:
Blomsterkullen. Foto: Luleå kommun.öppnas i nytt fönster
Gigantomaten. Foto: Luleå kommun.öppnas i nytt fönster
The dancing trees/Dansande träd på Floras kulle. Foto: Per Petterssonöppnas i nytt fönster