Nej från Guinness rekordbok

Guinness rekordbok godkänner inte Luleå kommuns världsrekordförsök i kategorin ”världens största mänskliga hand”. Deltagarna hade inte samma färg på kläderna, vilket innebär att bilden av handen inte ger ett enhetligt intryck säger man.

Världsrekordförsöket genomfördes lördagen den 16 mars, på årets 75:e dag, för att fira att Luleå i år blir 75 000 invånare. 2 493 Luleåbor deltog och formade världens största mänskliga gillatumme på isen i Norra hamn.

Tyvärr blev inte världsrekordet godkänt av Guinness rekordbok som fortfarande har rekordet på 849 från Puerto Rico som gällande rekord. Guinness krav var att deltagarna skulle ha enhetlig klädsel som tydligt kontrasterade mot omgivningen. Eftersom alla deltagare inte hade samma färg på kläderna ansåg de att vi inte uppfyllde deras krav.

– Visst är det trist att de inte godkänner rekordet, även om jag tycker att de har en mycket strikt tolkning av sina bestämmelser. Alla som var med och formade gillatummen syns ju mot den omgivande isen vilket tydligt framgår av bilden, säger Roger Jönsson, kommunikationschef på Luleå kommun.

– Faktum kvarstår dock. Luleåborna har format världens största mänskliga gillatumme vilket är ett rekord som ingen ännu tagit ifrån oss. Dessutom fick bilden av Luleå enorm genomslagskraft. Den spreds i både nationella och internationella nyhetsmedier och även via sociala medier där bilden sågs av över 300 000 personer på Facebook. Men framför allt hade vi en trevlig fest ute på isen med över 3 000 besökare som hyllade sin stad vilket var det viktigaste, säger Roger Jönsson.

Roger Jönsson, kommunikationschef, 072-210 72 94
Susanne Lundblom, kommunikatör, 072-203 00 63

Inte tillräckligt enhetlig färg för att komma med i Guinness Rekordbok. Foto: Per Pettersson.