Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Luleå släcker ner lördagen 23 mars 

Lördagen den 23 mars kl 20.30 är det dags igen att släcka ljuset under en timmes tid. 

Det är Världsnaturfonden (WWF) som uppmanar alla att delta för att och skicka en signal till världens beslutsfattare om att ta klimatfrågan på allvar.  

Förra året sparade vi i Luleå 3,5 MWh vilket motsvarar 139 000 stycken 25 W glödlampor. Nu hoppas vi kunna toppa det.  

I år är det viktigare än någonsin att uppmärksamma politikerna om att ta klimatfrågan på allvar. En del anser att vi får rikta in oss på en värld som blir fyra grader varmare. 

En ökning med fyra grader i genomsnitt skulle innebära att det blir än varmare på många platser och att vi skulle uppleva många fler extrema oväder. Havsytan kan höjas så mycket att hela länder riskerar att dränkas. Vid bara en meters havsnivåhöjning drabbas 145 miljoner människor, enligt WWF.  

I Luleå kommer vi bland annat att släcka gatubelysning och belysningen i kontor och lokaler.  

Utöver Luleå kommun deltar bland andra Cykelstället, Toys R Us, SF Bio, Coop Norrbotten, Nenet, Djursjukhuset Gammelstad, HSB Norr, Ferruform, SMT i Norrbotten och Munkebergs förskola. 

– Vi uppmanar så många som möjligt att vara med och delta i Earth Hour, säger Theresa Palo, energi- och klimatrådgivare på Luleå kommun. Släck lampor, tv och dator. Tänd ljusen och ha lite lördagsmys. 

Privatpersoner, skolor och företag kan anmäla deltagande via WWFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  För mer information: Theresa Palo, energi- och klimatrådgivare, 070-667 53 09.