artificiell intelligens

Även maskinerna ska verka för jämställdhet

I januari anordnas konferensen Forum Jämställdhet i Luleå. En av programpunkterna handlar om hur artificiell intelligens riskerar att bli lika sexistisk och rasistisk som vi människor är, om vi inte aktar oss.

Samir Saran är en internationell AI-profil och ordförande i tankesmedjan Observer Research Foundation. Han är kunnig i frågor om globalisering och teknisk utveckling, däribland artificiell intelligens, AI.

Han menar att sättet som AI utvecklas på idag förstärker sexistiska och rasistiska stereotyper. En stor del av den tekniska utvecklingen drivs fram av aktörer som är kopplade till sex- och krigsindustrin och det påverkar vilken typ av artificiell intelligens som växer fram.

Samir Saran kräver globala handlingsplaner för att utveckla AI på ett sätt som istället främjar jämställdhet och utmanar patriarkatet:

– För att bygga en jämställd värld för kvinnor, män och maskiner måste det globala samhället sätta upp normer för det grundläggande syftet med AI och etiska riktlinjer kring design av AI idag, säger han i en av sina texter.

Samir Saran kommer under Forum Jämställdhet att medverka i passet AI som utmanar patriarkatet.

Om Forum jämställdhet

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens.

Tid och plats:

• 30-31 januari 2019
  • Kulturens hus, Luleå

Konferensen anordnas av Luleå kommun och Region Norrbotten tillsammans med Sveriges kvinnolobby.

Läs mer på forumjamstalldhet.selänk till annan webbplats.